Home » Risc epidemic global

Risc epidemic global

by Alexandru Popescu

După ce un focar de infecție virală din Republica Democratică Congo s-a răspândit în țările vecine, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat, în data de 14 august, mpox ca fiind o urgență globală de sănătate publică. Acest lucru se întâmplă pentru a doua oară în ultimii doi ani.

Mpox (variola maimuței) este o boală virală rară similară cu variola, dar mai puțin severă. Provoacă febră, dureri musculare și o erupție cutanată cu vezicule. Boala se transmite de la animale la oameni și între oameni prin contact apropiat. În rare cazuri poate fi fatală.

„Este clar că un răspuns internațional coordonat este esențial pentru a opri aceste focare și a salva vieți,” a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, la întâlnirea avută cu consilierii săi cu privire la această epidemie de mpox.

Focarul din Congo a început cu o tulpină endemica, numită clada I. Apoi o nouă variantă, clada Ib, s-a  transmis mai ușor prin contact apropiat obișnuit, inclusiv prin contact sexual. Boala a provocat cel puțin 517 decese și peste 17.000 de cazuri suspecte în Africa de până acum în acest an. Cei mai afectați sunt copiii.

La doar o zi după declararea acestei stări de urgență de sănătate publică, joi, 15 august, Suedia declară primul caz de mpox confirmat în afara continentului African. Epidemiologul-șef al Suediei, Magnus Gisslén, a declarat: „Tratăm focarul de clada I mpox cu mare seriozitate”. El a adăugat că, deși cazul unic nu necesită măsuri suplimentare de control al infecției, autoritățile „evaluează continuu dacă sunt necesare noi măsuri.”, menționează Politico.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor a anunțat vineri, 16 august, că, deși riscul ca varianta să se răspândească în rândul populației generale din Europa este scăzut, severitatea bolii este evaluată ca fiind „moderată” pentru persoanele cu afecțiuni preexistente, în special pentru cei cu sisteme imunitare slăbite. Mai relatează aceeași publicație.

Deocamdată, nu sunt disponibile vaccinuri, deși sunt în desfășurare eforturi pentru a remedia această situație și a identifica cele mai potrivite grupuri țintă. Agenția a făcut apel și către țările care au stocuri de vaccinuri să le doneze, scrie Reuters.

Sursa foto: Arlette Bashizi (Reuters)

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!