Home » Moscova a fost atacata cu drone de Ucraina

Moscova a fost atacata cu drone de Ucraina

Ucraina a atacat masiv cu drone capitala Rusiei, Moscova

by Laurentiu Rebega

Moscova a fost martora unui atac masiv cu drone. Capitala Rusiei a fost ținta unuia dintre cele mai mari atacuri cu drone ucrainene de la începutul conflictului în 2022, au raportat miercuri autoritățile ruse, precizând că toate dronele care se îndreptau spre capitală au fost distruse.

Atacurile au avut loc în același timp în care forțele ucrainene continuă să avanseze în regiunea Kursk, situată în vestul Rusiei. În ultima săptămână, atacurile au lovit trei poduri, mai multe aerodromuri și un depozit de petrol, arătând că, Ucraina nu intenționează să renunțe la ofensiva lor.

Miercuri seara, guvernatorul regiunii Bryansk, care se învecinează atât cu Kursk, cât și cu Ucraina, a anunțat că forțele ruse au respins o încercare ucraineană de a pătrunde în regiune. Guvernatorul Alexander Bogomaz a identificat forțele ucrainene implicate drept un „grup de sabotaj și recunoaștere”, dar nu a specificat dacă acestea aparțin armatei ucrainene. El a declarat pe canalul său de Telegram că tentativa de incursiune a avut loc în zona Klimovo, situată la aproximativ 200 de kilometri vest de regiunea Kursk, controlată în acest moment de forțele ucrainene.

„Aceasta a fost una dintre cele mai mari încercări de a ataca Moscova folosind drone din toate timpurile, a declarat primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, pe Telegram. El a subliniat că apărarea solidă din jurul capitalei ruse a reușit să doboare toate dronele înainte ca acestea să își atingă țintele.

Rusia a anunțat că a doborât peste noapte 45 de drone ucrainene, dintre care 11 deasupra regiunii Moscova. Cu toate acestea, nu există informații independente care să confirme aceste cifre. Pe rețelele sociale rusești au circulat videoclipuri care par să arate drone distruse de sistemele de apărare aeriană, provocând declanșarea alarmelor mașinilor în zonă.

Atacurile cu drone ale Ucrainei au extins conflictul dincolo de linia clasică a frontului, aducându-l în inima Rusiei și vizând orașe precum Moscova, Sankt Petersburg și un aeroport din vestul țării, potrivit oficialilor ruși. De la începutul anului, Ucraina a intensificat raidurile aeriene pe teritoriul rus, țintind rafinării și terminale petroliere pentru a încetini ofensiva Kremlinului.

Un incendiu la un depozit de petrol vizat de Ucraina a ars pentru a patra zi consecutiv în Rostov, o regiune din sud-vestul Rusiei care se învecinează cu Ucraina. Preoții de la Biserica Ortodoxă Rusă s-au rugat pentru pompierii care lucrează pentru a stinge incendiul, dar și pentru cei răniți.

Sursă foto:Reuters

Această incursiunea, considerată îndrăzneață, a forțelor militare ucrainene în Rusia a ridicat moralul în Ucraina prin succesul său surprinzător și a schimbat dinamica luptei. Dar este și riscant pentru că forțele ucrainene sunt deja întinse, cu lupte în desfășurare pe o porțiune de peste 1000 de kilometri. Câștigurile de la Kursk vin pe măsură ce Ucraina continuă să piardă teren în regiunea industrială Donbas din est.

Agenția de știri de stat rusă Tass a raportat că, de la începutul incursiunii Ucrainei pe 6 august, 31 de persoane au murit, deși aceste cifre nu pot fi verificate independent. Se afirmă că 143 de persoane au fost rănite, dintre care 79 au fost spitalizate, inclusiv patru copii.

Urmare acestor atacuri susținute de armata  ucraineană, Comisia Electorală Centrală a Rusiei a anunțat că alegerile locale din șase districte și un oraș din regiunea Kursk ce erau programate pentru 8 septembrie vor fi amânate și reprogramate atunci când siguranța alegătorilor va fi garantată.
Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că atacul Ucrainei asupra Kursk a pus capăt „oricărei posibilități” de negocieri de pace. „Cine va negocia cu ei după aceasta, după atrocități, teroarea pe care o comit împotriva rezidenților pașnici, a populației civile, a infrastructurii civile și a instalațiilor pașnice?”, a declarat ea miercuri, la Moscova.

Ca răspuns la aceste declarații, Ucraina a spus că respectă Convențiile de la Geneva și regulile umanitare internaționale de război. Ministrul de Interne al Ucrainei, Ihor Klymenko, a declarat că armata ucraineană a stabilit un al doilea punct de comandă pe teritoriul Rusiei,  în regiunea Kursk pentru a oferi ajutor umanitar și medical populației locale. Peste 90% dintre civilii ruși, care au rămas pe teritoriul Kursk controlat în prezent de Ucraina, au vârsta de 60 de ani și mai mult, a spus el„ Nu avem dreptul să-i lăsăm acolo să moară”, a spus Klymenko, potrivit agenției naționale de știri Ukrinform.

Cam așa arată încă o zi de război, care din nefericire, pare să ne îndepărteze, cel puțin pentru moment, de mult așteptatele negocieri de pace.

Sursă foto: www.pbs.org

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!