Home » Mii de refugiați din Ucraina riscă să rămână fără adăpost în Ungaria

Mii de refugiați din Ucraina riscă să rămână fără adăpost în Ungaria

by Gabriela Taranu

Mii de ucraineni refugiați în Ungaria ar putea rămâne fără locuințe și vor fi forțați să se întoarcă în patria lor din cauza deciziei intrate în vigoare a guvernului ungar, potrivit căreia doar rezidenții din zonele Ucrainei direct afectate de agresiunea rusă au dreptul la ajutor de stat.

Budapesta listează 13 regiuni ucrainene ca fiind afectate, unde au loc, sau s-au desfășurat lupte: Dnepropetrovsk, Donețk, Jitomir, Zaporojie, Lugansk, Nikolaev, Odesa, Sumi, Harkov, Herson și Cernigov, precum Crimeea cu Sevastopol și Kiev cu regiune. Această listă va fi actualizată lunar.

Potrivit BBC Russian Service, până în prezent 31 de mii de ucraineni au primit statutul de refugiat în Ungaria, dar nu este clar câți dintre ei sunt rezidenți ai regiunilor afectate.

După izbucnirea unui război pe scară largă în Ucraina, Ungaria a acceptat sute de mii de oameni din Ucraina, cărora, în special, li s-a acordat dreptul la locuințe subvenționate și ajutoare sociale. Conform noilor reguli, astfel de privilegii vor fi lăsate doar celor care au sosit din regiunile enumerate mai sus. Noile reguli nu înseamnă evacuarea automată a tuturor refugiaților, dar din 21 august, proprietarii de locuințe nu vor mai primi subvenții de la stat pentru a găzdui ucrainenii din regiunile „neafectate” de atacul rus.

Premierul ungar Viktor Orban este singurul lider european care continuă să mențină relații cu Vladimir Putin după războiul început în Ucraina. În iulie, șeful guvernului ungar și-a anunțat „misiunea de pace” și a vizitat pe rând Kiev, Moscova și Beijing, unde a avut întâlniri cu președintele ucrainean Vladimir Zelenski, Putin și Xi Jinping. Orban a sugerat ca Zelenski și Putin să ia în considerare o încetare a focului. UE a criticat călătoria premierului ungar la Moscova, menționând că acesta nu are un mandat pentru a negocia cu președintele rus în numele UE. Orban l-a numit de curând pe Putin un politician „rațional și rezonabil”.

Anterior, șeful Cabinetului de Miniștri al Ungariei a difuzat în mod repetat narațiuni pro-ruse. De exemplu, în martie, el a acuzat țările europene că își duc „propriul război” împotriva Rusiei, sprijinind Ucraina și impunând sancțiuni împotriva Moscovei. Orban a cerut, de asemenea, să se prevină „o escaladare și mai mare a conflictului”, subliniind „pericolul” transferului la Kiev a armelor capabile să ajungă pe teritoriul Rusiei. În plus, prim-ministrul a criticat în repetate rânduri UE pentru că a ajutat Ucraina, subliniind că politica Bruxelles-ului „nu corespunde intereselor europenilor”. Guvernul ungar a împiedicat adoptarea a aproape jumătate din deciziile UE cu privire la Ucraina. În special, Budapesta a blocat alocarea a peste 6,5 miliarde de euro acestei țării.

Acest comportament irită din ce în ce mai mult alte țări din UE, a scris Bloomberg la sfârșitul lunii mai, citând surse bine informate. Potrivit diplomaților europeni, liderii europeni s-au săturat de astfel de șmecherii ale lui Orban și sunt gata să facă ceva ce nu s-a făcut niciodată în istoria Uniunii Europene – să priveze țara de dreptul de a participa la luarea deciziilor în comun. Acest lucru se poate face în conformitate cu articolul 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană dacă țara nu respectă valorile UE.

Photo by Anastasiia Krutota courtesy of Unsplash

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!