Home » Baza forțelor aeriene NATO din Germania atacată de ruși

Baza forțelor aeriene NATO din Germania atacată de ruși

Baza ar fi fost ținta unui presupus act de sabotaj rusesc

by Laurentiu Rebega

Creșterea temporară a securității la baza forțelor aeriene NATO din orașul Geilenkirchen, situat în vestul Germaniei, a fost determinată de informații privind o posibilă amenințare de sabotaj din partea Rusiei, conform unui raport de presă publicat luni. Agenția Germană de Presă (dpa) a citat surse de securitate germane care au menționat că un serviciu de informații străin a furnizat un indiciu serios privind „pregătiri pentru un posibil act de sabotaj rusesc împotriva bazei NATO, folosind o dronă”.

Săptămâna trecută, baza NATO din Renania de Nord-Westfalia a fost plasată sub al doilea cel mai înalt nivel de securitate timp de aproape 24 de ore din cauza acestei amenințări. După ce nu s-a întâmplat nimic, măsurile de securitate au fost reduse vineri după-amiază la nivelul anterior, cunoscut sub numele de Bravo+. În urma avertismentului primit de la serviciile secrete, toți angajații neesențiali au fost trimiși acasă. În terminologia NATO, nivelul de securitate Charlie, al doilea cel mai înalt, indică faptul că a avut loc un incident sau că există dovezi clare despre o probabilă acțiune teroristă împotriva alianței.

Aeroportul NATO din Geilenkirchen servește drept bază principală pentru aeronavele speciale AWACS, care sunt utilizate în principal pentru monitorizarea spațiului aerian în zona de est a alianței. Folosind radarele lor speciale, în formă de ciupercă, aceste aeronave pot detecta și identifica alte avioane aflate la o distanță de peste 400 de kilometri.

Potrivit unui purtător de cuvânt al NATO, care a preferat să rămână anonim, aproximativ 1.600 de persoane lucrează de obicei pe aerodromul NATO. În prezent, însă, numărul acestora este semnificativ mai mic, deoarece aeronavele AWACS operează temporar de pe două aeroporturi din Turcia și Norvegia. Această relocare nu are legătură cu situația de amenințare, ci este rezultatul unei pauze planificate de mult în operațiunile de la Geilenkirchen, din motive organizatorice, a precizat NATO.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului German al Apărării, Arne Collatz, a refuzat să comenteze raportul privind posibilele planuri de atac rusești asupra locației din Germania. El a menționat că până în prezent nu au fost observate drone în spațiul aerian de deasupra aeroportului.

Conform rapoartelor de presă, în iulie a existat deja o stare de alertă sporită din cauza amenințării teroriste la bazele militare americane din Germania, dar și alte țări europene. La acel moment, Pentagonul a instituit al doilea cel mai înalt nivel de securitate, Charlie, în aceste baze, a informat CNN, citând doi oficiali guvernamentali care au preferat să rămână anonimi. Natura exactă a amenințării rămâne neclară.

Sursă foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen

În iulie, serviciul secret intern al Germaniei a avertizat cu privire la o creștere a activităților de sabotaj rusești la nivelul întregii Europe și a menționat că deține indicii conform cărora serviciile de informații rusești analizează în mod specific profilurile de pe rețelele sociale ale angajaților companiilor germane. „Scopul ar fi identificarea persoanelor care ar putea fi vulnerabile la încercările rusești de influențare sau de recrutare”, se arată într-o notă a Oficiului Federal pentru Protecția Constituției.

Conform Agenției Germane de Presă(dpa), amploarea actelor de sabotaj rusești în Europa depinde de evoluția războiului din Ucraina și de dinamica conflictului dintre Rusia și Occident.

În același timp, potrivit Agenției de Presă Germană, atacurile cibernetice lansate de hackeri pro-ruși continuă să fie detectate pe site-urile autorităților și companiilor germane. Până acum, efectele acestor atacuri de la „grupurile de hacktivism” au fost, în general, scurte ca durată de timp, iar site-urile afectate au fost doar temporar indisponibile.

În alte țări europene, sunt investigate mai multe cazuri de incendiere sau tentativă de incendiere. De asemenea, sunt în curs de desfășurare anchete privind actele de vandalism și propagandă care ar putea avea legătură cu Rusia.

Luna trecută, agențiile de informații americane au descoperit că guvernul rus plănuia să-l asasineze pe directorul executiv al unui important producător german de arme, care furnizează obuze de artilerie și vehicule militare pentru Ucraina.

Este evident că astfel de acte duc războiul la alt nivel.

Sursă foto: REUTERS/Thilo Schmuelgen -Geilenkirchen, Germania 23 August 2024

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!