Home » Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, ar putea fi interzisă în Republica Moldova

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, ar putea fi interzisă în Republica Moldova

120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor ”pelerinaje” organizate de Ilan Șor și Patriarhia Rusă

by Laurentiu Rebega

”Vine momentul în care și noi, la fel ca Ucraina, o să ne dezicem de Mitropolia Moldovei, care de fapt este a Rusiei. Iată cum ei singuri își bagă capul sau gâtul în jug. Cine are nevoie de asta? Cum să te duci la Moscova, când știi că ceilalți au venit cu milioane de dolari, mă refer la oamenii lui Ilan Șor. Acum ei vor pentru biserică… Organele competente de la noi, dacă vor lucra bine, vor rezolva problema la aterizarea pe aeroport. Trebuie să-i descopere” a declarat Vasile Șoimaru la TVR Moldova, referindu-se la preoții duși de Ilan Șor în ”pelerinaje” prin Rusia, de unde s-au întors cu unele “avantaje”.

Potrivit surselor, peste 120 de preoți ai Mitropoliei Moldovei ar urma să plece în Rusia în perioada august-septembrie, în cadrul unor ”pelerinaje” organizate de condamnatul fugar Ilan Șor și Patriarhia Rusă. Acolo, fețele bisericești sunt primite regește, servite cu mâncăruri și băuturi scumpe, acceptă cadouri și primesc la întoarcere carduri ”MIR”, pe care li s-a promis că vor primi și câte 1000 de euro pe lună pentru ”întreținerea bisericilor” și salarii.

Posibilitatea interzicerii Mitropoliei Moldovei, care este subordonată Patriarhiei Moscovei, în Republica Moldova reprezintă un subiect sensibil și complex, mai ales în actualul context al tensiunilor geopolitice din zonă și al precedentului creat de Ucraina.

Sursă foto: salutiasi.ro

Mitropolia Moldovei este una dintre cele două mari structuri bisericești ortodoxe din Republica Moldova, cealaltă fiind Mitropolia Basarabiei, care este subordonată Patriarhiei Române. Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei, se pare că are o influență semnificativă în viața religioasă și socială a țării.

În Ucraina, în contextul războiului cu Rusia, autoritățile au interzis activitățile Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afiliate Patriarhiei Moscovei, acuzând-o de colaborare cu statul rus și de subminare a securității naționale.

Republica Moldova se confruntă și ea cu o situație delicată din punct de vedere politic și geopolitic, având în vedere influența istorică și politică a Rusiei în regiune, dar și aspirațiile pro-europene ale actualei guvernări de la Chișinău.

Printre motivele care ar putea duce la interzicerea Mitropoliei Moldovei  se numără: Securitatea națională , Reacția organismelor interne și internaționale, dar și precedentul ucrainean.

Similar cu Ucraina, principalul motiv pentru interzicerea Mitropoliei Moldovei este legat de preocupările de securitate națională. În contextul războiului din Ucraina, dar și al influenței rusești în regiune, autoritățile moldovene consideră că această structură bisericească ar putea fi folosită ca un instrument de influență politică și de propagandă.

O astfel de măsură ar putea genera reacții puternice atât pe plan intern, cât și internațional. În interiorul Republicii Moldova, o parte semnificativă a populației este, încă, atașată de Mitropolia Moldovei, iar o interzicere ar putea provoca tensiuni sociale. Pe plan internațional, Rusia ar putea reacționa vehement, considerând o astfel de decizie ca o încălcare a drepturilor religioase și o măsură îndreptată împotriva influenței sale în regiune.

Dacă Moldova ar urma exemplul Ucrainei, aceasta ar trimite un mesaj puternic de aliniere la măsurile luate de Kiev în contextul conflictului cu Rusia. Totuși, situația din Moldova este diferită din punct de vedere geopolitic și  autoritățile ar trebui să cântărească cu atenție consecințele unei astfel de decizii.

Interzicerea Mitropoliei Moldovei ar fi o măsură extrem de controversată și ar putea avea consecințe semnificative pentru stabilitatea socială și relațiile internaționale ale Republicii Moldova. Deși precedentul ucrainean oferă un exemplu, contextul specific al Moldovei, cu influențele sale interne și externe, necesită o analiză atentă și o abordare echilibrată. Rămâne de văzut dacă autoritățile moldovene vor decide să adopte o astfel de măsură și cum vor gestiona potențialele reacții.

Sursă foto: Hepta.ro / DPA Images

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!