Armenia și-a suspendat participarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO). Acest lucru a fost anunțat de premierul armean, Nikol Pașinian, într-un interviu acordat canalului de televiziune „France24”. Anunțul lui Pașinian a apărut în ziua în care ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a vizitat Armenia pentru a anunța semnarea unui nou acord de înarmare ce va include sisteme radar și echipamente de vedere pe timp de noapte.
„Știți că Armenia și-a înghețat participarea la CSTO la toate nivelurile și, în acest stadiu, considerăm că această decizie este suficientă. Momentan, nu vedem nevoia să luăm o altă decizie, dar asta nu înseamnă că nu o putem schimba în momentul următor”, l-a citat News.am pe Pașinian.
De altfel, indiferent că la granița ei se desfășoară o misiune UE, Armenia are mii de soldați ruși staționați pe teritoriul său, iar granițele sunt controlate de forțele de securitate rusești. Pașinian a indicat faptul că aceste înțelegeri cu Rusia s-ar putea încheia, el a avertizat că „aceasta este un cu tot alt cadru legal-contractual” al apartenenței Armeniei la CSTO.
„Este foarte important să înțelegem detaliile în acest caz și sperăm că prietenii noștri armeni ne vor explica totul”, a spus vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând declarația prim-ministrului armean, adăugând că Armenia nu a făcut niciun anunț oficial în legătură cu această decizie.
De amintit, că încă la 12 iunie, Nikol Pașinian a declarat că Armenia intenționează să părăsească CSTO. În timpul discursului său în parlament, el a menționat că Erevanul va face acest lucru atunci când va crede de cuviință. În februarie, premierul a vorbit despre înghețarea calității de membru al țării la CSTO, iar la începutul lunii mai autoritățile armene au anunțat încetarea participării la finanțarea organizației.
În iunie, Statele Unite și Armenia au anunțat un parteneriat strategic, după care Washingtonul a invitat Erevan să extindă cooperarea în sfera militară. Subsecretarul de stat american pentru afaceri europene și eurasiatice, James O’Brien, a reamintit că primele exerciții militare comune au avut loc în 2023 și și-a exprimat speranța pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor militare dintre Statele Unite și Armenia. În iulie, pe teritoriul Armeniei au avut loc exerciții Eagle Partner, cu participarea personalului militar armean și american.
Cooperarea Armeniei cu Occidentul s-a intensificat după conflictul militar cu Azerbaidjan. Atunci Erevan a apelat la CSTO pentru ajutor, dar organizația, în care Rusia joacă un rol cheie, s-a limitat doar la a-și exprima „preocupările” și „condoleanțe”.
„În opinia noastră, Tratatul de Securitate Colectivă nu a fost respectat față de Armenia, mai ales în anii 2021-2022, și nu putem ignora acest fapt. Ne-am înghețat participarea la acest tratat. Să vedem ce urmează”, a spus premierul. Pașinian, menționând separat că baza militară rusă situată în Armenia nu are nimic de-a face cu CSTO. „Acesta este un cadru legal-contractual complet diferit și nu am avut ocazia să abordăm acest subiect”, a adăugat premierul armean.
Armenia nu a notificat Secretariatul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă cu privire la suspendarea participării sale la CSTO. Despre acest lucru a relatat agenția de presă „Ria Novosti”, citând reprezentanți ai CSTO. „Până acum, nu au fost transmise secretariatului nicio declarație de la Erevan cu privire la suspendarea calității de membru al CSTO”, au declarat sursele organizației pentru „Ria Novosti”. Reprezentanții grupului au susținut că teza privind înghețarea participării se referă la neprezența Erevanului la o serie de evenimente care au fost desfășurate recent de organizație.