Home » Erdogan propune revenirea Crimeii în Ucraina pentru un sfârșit „echitabil” al războiului

Erdogan propune revenirea Crimeii în Ucraina pentru un sfârșit „echitabil” al războiului

by Gabriela Taranu

Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu o pace „dreaptă”, în care Kievul trebuie să-și returneze Crimeea anexată de Rusia, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdogan. „Sperăm sincer că războiul se va încheia cu o pace justă și durabilă bazată pe integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”, a spus Erdogan într-un mesaj video către participanții la summitul Platformei Crimeii de la Kiev și citat de agenția rusă TASS.

În același timp, președintele turc a subliniat că „revenirea Crimeii în Ucraina este o cerință a dreptului internațional”. Rusia a anexat peninsula în 2014, cu opt ani înainte de invazia sa pe scară largă a Ucrainei. Turcia nu a recunoscut anexarea Crimeii la Rusia și o consideră ilegală.

La începutul acestui an, Erdogan a propus ca Moscova și Kievul să organizeze un summit pentru a rezolva conflictul militar. După aceasta, în mass-media a apărut un proiect de tratat de pace elaborat de autoritățile turce. Planul includea organizarea obligatorie a unui referendum privind politica externă a Ucrainei în 2040. De asemenea, referendumurile trebuiau să fie  organizate în toate teritoriile țării care vor rămâne ocupate la momentul înghețării războiului.

În iulie, liderul turc a discutat cu președintele rus Vladimir Putin subiectul războiului din Ucraina în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (SCO). În special, el și-a declarat disponibilitatea de a „pune bazele” unui compromis care să permită încetarea luptei. Dar înainte de asta, el a propus să negocieze o încetare a focului.

Cu toate acestea, secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, a subliniat că Kremlinul nu îl consideră pe Erdogan un mediator în soluționarea conflictului cu Ucraina.

La începutul lunii septembrie, Putin și-a anunțat disponibilitatea de a reveni la negocierile cu Kievul, dar pe baza acordului negociat la Istanbul în primăvara lui 2022 și „nu pe baza unor cereri efemere”. În același timp, Putin a recunoscut că țări precum China, India și Brazilia ar putea deveni mediatori în negocierile de pace.

Înainte de aceasta, el a numit condițiile pentru încheierea păcii care prevăd consimțământul Ucrainei la un statut neutru, nealiniat și fără arme nucleare, precum și recunoașterea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk ca parte a Rusiei. Putin a mai cerut ca Occidentul să ridice toate sancțiunile împotriva Rusiei.

 

Image:Turkish Presidency via AP

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!