Home » Declarația președintelui Vladimir Putin

Declarația președintelui Vladimir Putin

by Radu Enache

Pe 12 septembrie, pe site-ul președinției Federației Ruse și pe cel al Ministerului de Externe a fost publicat un răspuns al președintelui Putin la o întrebare referitoare la permisiunea pe care SUA și Marea Britanie ar da-o Ucrainei de a folosi rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte în adâncimea teritoriului Federației Ruse.

Declarația președintelui Rusiei, Vladimir Putin

Întrebare: În ultimele zile, au apărut declarații la un nivel foarte înalt în Marea Britanie și Statele Unite, potrivit cărora regimului de la Kiev i se va permite să lovească ținte în adâncul Rusiei folosind arme occidentale cu rază lungă de acțiune. Aparent, această decizie fie este pe cale să fie luată, fie a fost deja luată, din câte putem vedea. Acest lucru este de fapt, extraordinar. Ați putea comenta ce se întâmplă?

Președintele Putin: Ceea ce vedem este o încercare de a înlocui noțiunile. Pentru că nu se pune problema dacă regimului de la Kiev i se permite sau nu să lovească ținte pe teritoriul Rusiei. Armata Ucrainei efectuează deja lovituri folosind vehicule aeriene fără pilot și alte mijloace. Dar folosirea armelor de precizie cu rază lungă fabricate în Occident este o cu totul altă poveste.

Cert este că – am menționat acest lucru și orice expert, atât din țara noastră, cât și din Occident, va confirma acest lucru – armata ucraineană nu este capabilă să folosească sisteme de ultimă oră, de înaltă precizie, cu rază lungă, furnizate de Occident. Ei nu pot face asta. Aceste arme sunt imposibil de folosit fără date de la sateliți, sateliți pe care Ucraina nu îi are. Acest lucru se poate face numai folosind sateliții Uniunii Europene sau sateliții SUA – în general, sateliții NATO. Acesta este primul punct.

Al doilea punct – poate cel mai important, chiar punctul cheie – este că numai personalul militar al NATO poate atribui misiuni de zbor acestor sisteme de rachete. Militarii ucraineni nu pot face asta.

Prin urmare, nu este vorba de a permite regimului ucrainean să lovească Rusia cu aceste arme sau nu. Este vorba despre a decide dacă țările NATO se implică direct sau nu în conflictul militar.

Dacă se ia această decizie, nu va însemna altceva decât o implicare directă – va însemna că țările NATO, Statele Unite și țările europene devin părți la războiul din Ucraina. Aceasta va însemna implicarea lor directă în conflict și va schimba în mod clar însăși esența, însăși natura conflictului în mod dramatic.

Aceasta va însemna că țările NATO – Statele Unite și țările europene – sunt în război cu Rusia. Dacă acesta este cazul, atunci, ținând cont de schimbarea esenței conflictului, vom lua decizii adecvate, ca răspuns la amenințările care ne vizează.

Sursa foto: AFP

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!