Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte marți, la Strasbourg, noua sa echipă de comisari și portofoliile acestora, după câteva săptămâni de negocieri și confruntări politice intense. Această prezentare marchează un pas important în formarea noii Comisii Europene, în contextul echilibrării intereselor politice și naționale ale statelor membre.
Deși von der Leyen a ratat termenele limită stabilite, ea continuă să afirme că Comisia va începe oficial la 1 noiembrie. Totuși, fezabilitatea acestei date rămâne incertă, deoarece viitorii comisari trebuie să treacă încă printr-un proces de aprobare din partea Parlamentului European, iar consensul la Bruxelles pare să încline spre o lansare în 1 decembrie.
Pe de o parte, ea a pus piciorul în prag pentru egalitatea de gen, în felul acesta a călcat pe “bombeuri” prea multe guverne ale statelor membre, deoarece trebuie să lucreze cu aceste guverne în următorul mandat și nu dorește să strice relațiile bune de lucru.
Alocarea portofoliilor pentru cei 27 de comisari, câte unul din fiecare stat membru, reprezintă un moment esențial în lansarea noului mandat de cinci ani al Comisiei Europene, instituția executivă a Uniunii Europene. Această etapă este crucială într-un context geopolitic marcat de provocări majore, cum ar fi războiul din Ucraina, campania prezidențială din SUA și intensificarea concurenței economice din partea Chinei.
Negocierile din culise pentru aceste poziții s-au dovedit a fi extrem de dificile, fiind purtate până în ultima clipă, pe fondul divergențelor și presiunilor politice din partea statelor membre. Stabilirea priorităților strategice ale Uniunii Europene în acest moment critic va depinde de echilibrul obținut prin aceste portofolii.
Luni, influentul comisar francez Thierry Breton a demisionat brusc, pe fondul relațiilor tensionate cu Ursula von der Leyen. În locul său, președintele Emmanuel Macron l-a propus pe un apropiat al său, Stéphane Séjourné, recent demisionat din funcția de ministru al afacerilor externe. Parisul urmărește să obțină o vicepreședinție în cadrul Comisiei Europene și un portofoliu extins axat pe „suveranitatea și competitivitatea industrială și tehnologică europeană”. Breton a criticat în mod deschis, timp de luni de zile, eșecurile șefei Comisiei, acuzând-o de favoritism și subliniind lipsa de sprijin pe care o avea chiar din partea propriei familii politice. De asemenea, el a atacat-o pentru faptul că a desfășurat campanie electorală în timp ce deținea încă funcția de președinte al Comisiei Europene.
Ca răspuns la criticile lui Thierry Breton, Ursula von der Leyen l-a demis înainte de începerea celui de-al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene. „Este o afacere majoră. Acesta este un vechi joc de putere”, a declarat un oficial al Partidul Popular European, formațiunea de centru-dreapta a lui von der Leyen.
De la preluarea funcției în 2019, von der Leyen și-a construit o reputație bazată pe o abordare autoritară, preferând să centralizeze puterea în jurul unui grup restrâns de consilieri de încredere. Îndepărtarea unuia dintre cei mai vocali critici ai săi, provenit dintr-una dintre cele mai influente țări ale Uniunii Europene, este văzută ca o mișcare clară pentru a-și consolida poziția de lider pe scena europeană.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să facă comentarii cu privire la scrisoarea lui Breton și la criticile sale, spunând că „președintele este pe deplin concentrat pe viitor, ca noul colegiu de comisari să funcționeze cât mai repede posibil pentru a-și îndeplini datoria de președinte în viitorul mandat.”
Von der Leyen l-a înlăturat pe Breton de la Bruxelles, aparent fără să-l înstrăineze prea mult pe Macron, au declarat persoane din anturajul politic al Ursulei. Președintele francez este foarte slăbit pe plan intern după înfrângerea sa electorală la alegerile europene din iunie, care au înregistrat o creștere a sprijinului pentru partidele de extremă dreaptă și au dus la apelul președintelui francez pentru alegeri anticipate.
Totuși, cei 26 de comisari ai UE, câte unul din fiecare țară, par mult prea departe pentru a-și muta lucrurile în birourile din clădirea Berlaymont.
În primul rând, planul lui von der Leyen de a avea o echipă echilibrată între sexe a blocat formarea echipei într-un timp rezonabil, forțând-o să se întoarcă la discuții cu unele țări pentru a înlocui nominalizații bărbați cu candidați femei, ca și exemplu fiind România și Slovenia, așa s-a prelungit cu mult termenul limită de 31 august. Pe fondul contradicțiilor cu Franța, parlamentul Sloveniei nu a aprobat încă noua sa nominalizată, Marta Kos.
Componența noii echipe va reflecta influența statelor membre, echilibrul politic și direcția pe care echipa executivă intenționează să o urmeze la Bruxelles, la trei luni după alegeri care au înregistrat o creștere semnificativă a sprijinului pentru extrema dreaptă.
Reconfirmată în funcție în luna iulie, Ursula von der Leyen va prezenta marți dimineață distribuția portofoliilor liderilor grupurilor din Parlamentul European, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg.
Pe lângă înlocuirea neașteptată a lui Thierry Breton, incertitudini persistă și în Slovenia, unde aprobarea noii candidate, Marta Kos, de către parlamentul național a fost amânată.
Bernd Lange, un veteran socialist din Parlamentul European, a comentat că începutul mandatului noii Comisii „degenerează încet într-un teatru absurd. Se produc deja multe daune.”
Haosul actual de a face țările membre să accepte toate doleanțele, unele fiind considerate absurde, sunt atribuite lui von der Leynen, iar acest joc de putere în curs a frustrat diplomații și oficialii UE.
„Ea dăunează Europei cu o viteză record”, a spus un diplomat al UE, care crede că von der Leyen și-a făcut o gaură care devine din ce în ce mai adâncă.
„Ar trebui să evităm noi întârzieri, deoarece toate chestiunile de politică par să fie acum într-o stare de paralizie. Problemele și provocările nu așteaptă”, a spus un înalt diplomat al UE.
Noua Comisie se va confrunta cu o agendă extrem de încărcată, având în vedere că invazia Ucrainei de către Rusia nu dă semne de încheiere, conflictul se extinde în Orientul Mijlociu, iar alegerile din SUA sunt programate în mai puțin de două luni.
Sursă foto: Profimedia Images
Să auzim de bine!