Home » China și Rusia își intensifică colaborarea prin desfășurarea unor exerciții militare comune

China și Rusia își intensifică colaborarea prin desfășurarea unor exerciții militare comune

Care este scopul lor principal?

by Laurentiu Rebega

Săptămâna trecută, armata rusă a lansat exerciții globale, văzute ca o demonstrație de forță împotriva SUA. În deschiderea exercițiilor, președintele Vladimir Putin a subliniat că Rusia consideră China drept principalul său aliat, aceasta fiind singura națiune care participă activ la manevrele militare alături de Moscova. Aproximativ 90.000 de soldați și peste 500 de nave și aeronave au fost mobilizate, marcând cele mai mari exerciții din ultimele trei decenii, la care asistă 15 națiuni „prietene”.

Liderul rus Vladimir Putin a subliniat importanța consolidării cooperării cu „țările prietene”, în special în contextul tensiunilor geopolitice globale. Exercițiile militare „Ocean-2024”, desfășurate timp de șapte zile, sunt cele mai recente dintr-o serie de manevre și patrule comune între Rusia și China. Aceste exerciții urmează promisiunilor lui Putin și Xi Jinping de a întări colaborarea militară, în ciuda faptului că Rusia continuă războiul împotriva Ucrainei.

China a desfășurat mai multe nave de război și 15 avioane în apele din apropierea coastei din Extremul Orient al Rusiei pentru exercițiile Ocean-2024, conform armatei ruse. De asemenea, în această lună, forțele chineze și ruse au consolidat coordonarea strategică în cadrul exercițiilor navale comune din apropierea Japoniei și au efectuat a cincea patrulare comună în Pacificul de Nord.

 

Sursă foto: Profimedia

Aceste exerciții fac parte dintr-o serie de manevre comune desfășurate în timpul verii, inclusiv în apropierea Alaskăi, unde forțele americane și canadiene au interceptat pentru prima dată bombardiere rusești și chineze împreună. De asemenea, exerciții au avut loc în Marea Chinei de Sud, o rută maritimă strategică aproape în totalitate revendicată de Beijing, unde tensiunile sunt în creștere. Această colaborare a atras o atenție sporită din partea Washingtonului, care a acuzat China că sprijină sectorul de apărare al Rusiei prin exporturi cu dublă utilizare, cum ar fi echipamentele industriale și micro-electronica, acuzație negată de Beijing, care susține că își păstrează neutralitatea în conflict.

Exercițiile se desfășoară în contextul intensificării războiului din Ucraina și al amenințărilor tot mai intense, cu Putin avertizând NATO că ridicarea restricțiilor privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de către Kiev împotriva Rusiei ar fi considerată un act de război. Analiștii subliniază că aceste exerciții militare Rusia-China fac parte dintr-un model de peste un deceniu de cooperare militară sporită. În contextul tensiunilor globale tot mai mari, inclusiv legate de războiul din Ucraina, agresiunea Chinei în Marea Chinei de Sud și pretențiile sale asupra Taiwanului, exercițiile subliniază, de asemenea, importanța crescândă a relației Moscova-Beijing pentru proiecția puterii lor. Totodată, ele ridică întrebări despre capacitatea celor două puteri nucleare, care nu sunt aliate printr-un tratat formal, de a acționa coordonat într-un posibil conflict viitor.

Exercițiile oferă, de asemenea, ocazia pentru Rusia și China să învețe reciproc una de la cealaltă, observatorii subliniind că Rusia, cu vasta sa experiență de luptă, și China, care a avansat semnificativ în tehnologiile militare electronice, pot beneficia din schimbul de cunoștințe. Alexander Korolev, lector superior în politică și relații internaționale la Universitatea New South Wales din Sydney,  a remarcat că, în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor extinse impuse de Occident, devine „din ce în ce mai dificil” să se evalueze în ce măsură aceste exerciții recente contribuie la cooperarea tehnică în domeniul armamentului între cele două țări, o componentă esențială a relației lor militare consolidate de-a lungul anilor.

La Washington, consolidarea relațiilor dintre China și Rusia provoacă îngrijorări privind riscul unui conflict militar simultan al SUA cu ambele țări, sau chiar al unui conflict care ar putea implica și alți parteneri, precum Iranul, cu care cele două puteri au desfășurat exerciții navale la începutul acestui an. Există, de asemenea, temeri legate de posibilitatea ca Moscova să sprijine Beijingul într-un eventual război în Asia-Pacific, unde tensiunile dintre China și SUA cresc, în special din cauza ambițiilor Chinei asupra Taiwanului și a agresiunii sale în Marea Chinei de Sud împotriva Filipinelor, un aliat al SUA. În timp ce Rusia și China urmăresc cu atenție extinderea relațiilor SUA cu aliații regionali, observatorii consideră că, în ciuda coordonării lor crescute în exerciții comune, este puțin probabil să existe un obiectiv final clar, dincolo de transmiterea unui semnal de putere. „Nu cred că vom vedea avioane rusești susținând un atac chinez asupra Taiwanului sau nave rusești sprijinind China într-un conflict cu Filipine”, a declarat Elizabeth Wishnick, cercetător senior la CNA. Deși Rusia și China au „interese care se suprapun”, ele nu sunt complet aliniate în ceea ce privește obiectivele strategice din regiune, a adăugat ea.

Analiștii mai sugerează că există încă diverse scenarii în care parteneriatul ruso-chinez ar putea fi activat în cazul unui conflict în Asia care ar implica China. Analiștii estimează că Rusia ar oferi cel puțin sprijin diplomatic și economic, similar cu cel primit de la Beijing în timpul războiului din Ucraina, și ar putea contribui la furnizarea de arme și energie la preț redus. Totuși, când vine vorba de participarea activă într-un conflict al Chinei împotriva SUA, Rusia ar putea avea „mai mult de pierdut și puțin de câștigat”, afirmă Schuster, căpitan de marină în retragere. În cazul unui atac asupra Taiwanului, Rusia ar putea oferi un sprijin limitat, precum desfășurarea de nave și patrule aeriene în jurul Japoniei sau trimiterea unuia sau a două submarine în Pacificul de Vest, ceea ce ar crea un nou motiv de îngrijorare pentru SUA și aliații săi. Cu toate acestea, Schuster subliniază că China ar trebui să ofere concesii semnificative pentru a convinge Rusia să se implice direct într-un astfel de conflict.

Sursă foto: www.stirileprotv.ro

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!