Home » Kazahstanul se propune mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina

Kazahstanul se propune mediator în negocierile dintre Rusia și Ucraina

by Gabriela Taranu

Autoritățile kazahe sunt gata să acționeze ca mediator sau să ofere o platformă pentru negocierile de pace dintre Moscova și Kiev, a declarat ministrul adjunct de externe al Republicii, Roman Vasilenko. „Kazahstanul și-a oferit inițial serviciile ca posibil mediator sau loc pentru negocieri între cele două părți în conflict. Această poziție nu s-a schimbat”, a spus Vasilenko, răspunzând la o întrebare despre poziția Kazahstanului cu privire la conflictul dintre Rusia și Ucraina, a relatat ministrul kazah într-un interviu pentru Deutsche Welle.

Diplomatul a explicat că Astana adoptă o poziție de „neutralitate discretă” și menține relații atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. „Ne așteptăm ca la timpul potrivit să fie nevoie de serviciile noastre, motiv pentru care luăm o poziție atât de restrânsă”, a clarificat el, adăugând că autoritățile kazahe respectă Carta ONU și integritatea teritorială a statului.

Oficialul de la Astana a mai subliniat că războiul este o mare tragedie pentru Ucraina, Rusia și Kazahstan.

Săptămâna trecută, la Forumul Economic de Est (EEF), președintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este gata să revină la negocierile cu Kievul pe baza unui acord încheiat la Istanbul în primăvara lui 2022. Potrivit acestuia, atunci aproape toți parametrii unui posibil acord de pace au fost conveniți, dar apoi Marea Britanie a intervenit în proces, iar autoritățile ucrainene „au luat altă cale”. Putin a recunoscut că țări precum China, India sau Brazilia ar putea deveni mediatori în negocierile de pace.

După ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei (AFU) în regiunea Kursk, Putin a vorbit despre inutilitatea negocierilor cu Kievul. Asistentul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, a explicat ulterior că, din cauza „aventurii” Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kursk, Moscova nu va vorbi cu Kievul. El a recunoscut însă că negocierile ar putea începe atunci când situația se va schimba, inclusiv pe câmpul de luptă. În același timp, potrivit lui Ușakov, Rusia „nu a anulat” cerințele pentru ca Ucraina să înceapă procesul de pace.

Putin a anunțat pentru prima dată termenii negocierilor pe 14 iunie. Acestea includ consimțământul Kievului pentru un statut neutru, nealiniat și fără arme nucleare, precum și recunoașterea regiunilor Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk ca parte a Rusiei. În același timp, Putin a cerut ca Occidentul să ridice toate sancțiunile împotriva Rusiei. Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a numit aceste condiții un ultimatum.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!