Home » Ce știm despre exploziile cauzate de dispozitivele Hezbollah

Ce știm despre exploziile cauzate de dispozitivele Hezbollah

Liderii Hezbollah amenință: exploziile acestor dispozitive au depășit orice linie roșie

by Laurentiu Rebega

Iată ce știm până acum.

Cel puțin 32 de persoane, inclusiv doi copii, au fost ucise, iar alte mii au fost grav rănite după ce dispozitive de comunicare, unele utilizate de gruparea Hezbollah, au explodat marți și miercuri în Liban. La ultima serie de explozii de miercuri, deflagrațiile unor stații de emisie recepție au ucis 20 de persoane și au rănit cel puțin 450, conform Ministerului Sănătății din Liban. Aceste explozii au avut loc în timpul unei adunări pentru funeraliile a patru victime ale unei explozii anterioare de pagere, care marți a ucis 12 persoane și a rănit aproape 3.000. Echipele postului BBC au descris scene de haos, cu ambulanțe luptând să ajungă la răniți și localnici devenind suspicioși față de oricine folosește un telefon. Evenimentele au amplificat tensiunile din societatea libaneză, venind imediat după atacul sofisticat care a vizat mii de pagere folosite de Hezbollah.

Gruparea militantă a dat vina pe adversarul său Israel. Oficialii israelieni au refuzat până acum să comenteze.
Două firme cu sediul în Taiwan și Ungaria, acuzate în rapoartele din presă de fabricarea pagerelor și-au negat responsabilitatea. O companie japoneză care se pare că produce astfel stații de emisie recepție a spus că a încetat să mai producă modelul respectiv acum 10 ani.
Dar să vedem cum a fost posibil acest lucru. Prima serie de explozii a avut loc marți, în jurul orei 15:30, ora locală în capitala Libanului, Beirut, și în alte zone din țară. Martorii au relatat că au văzut fum ieșind din buzunarele oamenilor, urmat de mici explozii care semănau cu sunetul focurilor de artificii și al împușcăturilor. Potrivit New York Times, care citează oficiali americani, pagerele ar fi primit mesaje aparent trimise de liderii Hezbollah, dar acestea au declanșat deflagrațiile în loc de comunicarea dorită. Agenția Reuters a raportat, la rândul ei, că exploziile au continuat timp de aproximativ o oră după primele detonări. Zecile de răniți au început să ia drumul spitalelor din tot Libanul, provocând haos la camerele de urgență. Situația s-a repetat miercuri, în jurul orei 17:00, ora locală, când a avut loc o nouă serie de explozii.

Sursă foto: bbc.com

Conform rapoartelor, explozia a fost provocată de stații de emisie recepție achiziționate de Hezbollah acum cinci luni, a declarat o sursă, din cadrul aparatului de securitate, pentru agenția de presă Reuters. Una dintre explozii a avut loc în apropierea unei ceremonii funerare din Beirut, dedicată victimelor atacului de marți, provocând panică printre participanți. Potrivit Ministerului Sănătății din Liban, aceste explozii au ucis 20 de persoane și au rănit cel puțin 450.

Ce știm despre aceste dispozitive?

Mai multe detalii despre aceste dispozitive implicate în exploziile de miercuri continuă să iasă la iveală. Imagini ulterioare au arătat dispozitive distruse, marcate cu sigla ICOM, o companie japoneză. Într-o declarație, reprezentanții ICOM au descris modelul IC-V82, ca fiind un radio portabil exportat în Orientul Mijlociu între 2004 și 2014, a cărui producție a fost oprită în urmă cu 10 ani, inclusiv a bateriilor. Compania nu a confirmat dacă dispozitivele implicate au fost livrate direct de ICOM sau prin distribuitori autorizați, subliniind că produsele pentru piețele externe au fost vândute exclusiv prin canale oficiale. Totuși, există suspiciuni că aceste modele ar putea fi contrafăcute, un director de vânzări de la filiala americană a ICOM afirmând că versiunile replică sunt ușor de găsit online. Pagerele care au explodat marți erau o marcă nouă pe care grupul nu a mai folosit-o până acum, a declarat un agent Hezbollah. Un oficial libanez pentru securitate a declarat pentru Reuters că aproximativ 5.000 de pagere au fost aduse în țară în urmă cu aproximativ cinci luni.

Etichetele văzute pe fragmentele de pagere explodate indică un model de pager numit Rugged Pager AR-924. Dar producătorul său taiwanez Gold Apollo a negat orice implicare în explozii. Fondatorul Hsu Ching-Kuang a declarat că firma sa a semnat un acord cu o companie din Ungaria, BAC, pentru a produce dispozitivele și a folosi numele companiei sale. El a mai menționat, de asemenea, că transferurile de bani de la această companie erau „foarte ciudate”, fără a oferi detalii suplimentare. BBC a analizat înregistrările firmei BAC, care arată că firma a fost înființată în 2022. CEO-ul BAC, Cristiana Bársony-Arcidiacono, a declarat că nu are nicio legătură cu exploziile, afirmând: „Eu nu fac pagere. Eu sunt doar un intermediar. Cred că ați înțeles greșit”. Guvernul ungar a confirmat că firma nu deține nicio unitate de producție sau operațională în Ungaria.

Dar de ce folosește Hezbollah astfel de dispozitive de comunicare?

Hezbollah s-a bazat intens pe pagere ca metodă de comunicare low-tech pentru a evita monitorizarea localizării de către Israel. Aceste pagere sunt dispozitive de telecomunicații fără fir care primesc și afișează mesaje alfanumerice sau vocale, fiind mult mai dificil de urmărit comparativ cu telefoanele mobile, care au fost abandonate de mult timp din cauza vulnerabilități lor. Un exemplu notabil este asasinarea producătorului de bombe pentru Hamas Yahya Ayyash, de către Israel în 1996, când telefonul său a explodat.

În februarie, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, le-a cerut luptătorilor să renunțe la telefoane, suspectând că acestea au fost compromise de serviciile israeliene de informații. El le-a sugerat să le distrugă, să le îngroape sau să le blocheze într-o cutie de fier. Analiștii cred că această măsură, anunțată public în timpul unui discurs televizat, ar fi putut alerta Israelul că Hezbollah va adopta un nou sistem de comunicare, probabil unul mai puțin sofisticat.

Este evident că acest eveniment va face ca, conflicul dintre Hezbollah și Israel să treacă la o nouă etapă. Hezbollah, aliat cu Iranul, principalul rival al Israelului în regiune, face parte din Axa de Rezistență a Teheranului și este implicat într-un conflict deschis cu Israelul. Acest conflict a implicat schimburi regulate de focuri de rachete peste granița nordică a Israelului, rezultând în evacuarea comunităților de pe ambele părți.

Exploziile recente din Liban au avut loc la scurt timp după ce cabinetul de securitate al Israelului a stabilit ca obiectiv de război revenirea în siguranță a locuitorilor din nordul țării. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a declarat miercuri, în timpul unei vizite la o bază aeriană, că Israelul intră într-o nouă etapă a războiului, concentrându-se mai mult asupra frontului de nord, prin redistribuirea resurselor și forțelor.

Deși tensiunile persistă, analiștii consideră că ambele părți au încercat până acum să evite escaladarea conflictului într-un război de amploare. Cu toate acestea, există îngrijorări că situația ar putea degenera în orice moment.

Sursă foto: X

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!