Home » Recruții neantrenați au devenit o problemă majoră a Forțele Armate ale Ucrainei

Recruții neantrenați au devenit o problemă majoră a Forțele Armate ale Ucrainei

by Gabriela Taranu

Comandamentul Forțelor Armate Ucrainene a cerut încă din vara precedentă mobilizări suplimentare pentru a face față penuriei de soldați pe front. Legea corespunzătoare a fost adoptată de legislativul de la Kiev abia în mai 2024, iar primii recruți au început să apară curând în prima linie. Dar multora le lipsește chiar și abilitățile de luptă de bază: mulți nu știu să tragă într-o țintă, să demonteze și să asambleze armele din dotare sau să acționeze ca parte a unei unități, despre aceasta se plâng comandanții unităților ucrainene din regiunea Donețk.

Din această cauză, potrivit acestora, s-au pierdut o serie de așezări. Pregătirea slabă a recruților, dintre care unii chiar și-au părăsit pozițiile fără permisiune în timpul bătăliei, a fost unul dintre motivele retragerii Forțelor Armate ucrainene în Donbass, împreună cu superioritatea semnificativă a inamicului în personal de luptă și putere de foc.

„Uneori vreau să mă împușc”, s-a plâns la Associated Press comandantul de batalion al brigăzii 47 a Forțelor Armate ucrainene. Potrivit acestuia, el nu poate organiza operațiuni în care subordonații să acționează în grupuri mici pentru că nu au experiență în coordonare și interacțiune. Ei nu sunt capabili să îndeplinească nici măcar cele mai simple sarcini tactice. În unele cazuri, recruții pur și simplu au fugit de pe câmpul de luptă ahtiați de frică. „Frica generează panică și haos. Am pierdut și din acest motiv”, a spus comandantul ucrainean.

Printre pierderile cauzate de acțiunile celor recent mobilizați, comandanții numesc satele Ocheretyne și Prohres, care au fost abandonate în mai și, respectiv, iulie. Sunt situate în districtul Pokrovsk,  unde se află un centru mare de aprovizionare al unităților ucrainene din regiunea Donețk și pe care armata rusă se grăbește să-l ocupe încă din primăvară. În ultimele trei luni, Ucraina a suferit principalele pierderi teritoriale tocmai în regiunea Pokrovsk.

De la adoptarea, în luna mai, a legii de mobilizare, care a redus vârsta de recrutare de la 27 la 25 de ani și a stabilit reguli mai clare pentru funcționarea birourilor militare de înregistrare și înrolare, armata a fost completată cu zeci de mii de oameni pe lună, potrivit rapoartelor oficiale ucrainene. Dar afluxul unui număr atât de mare de oameni a dat naștere unor probleme asociate cu pregătirea lor, antrenamentului de luptă, echipamentelor și transportului. Din cauza lipsei de soldați instruiți, practica astupării găurilor pe front prin transferul de unități din alte brigăzi a devenit permanentă.

Noii militari sunt foarte diferiți de cei care au venit pe front în primul an după invazia rusă, le lipsesc chiar și abilități minime de antrenament, au declarat pentru AP comandanții celor patru batalioane care dețin apărarea în Donbass. Unul dintre ei a spus: „Unii nu vor să tragă. Ei văd punctele de tragere ale inamicului, dar nu deschid singuri focul. De aceea oamenii noștri mor”.

„Principala problemă este instinctul de supraviețuire al începătorilor. Anterior, luptătorii dețineau pozițiile până în ultimul moment. Acum se retrag chiar și după puține bombardamente”, a declarat pentru AP un soldat din brigada 110. Există și printre noi veniți soldați motivați, dar sunt „foarte, foarte puțini”, a adăugat ofițerul ucrainean.

După cum notează Financial Times, cu trimitere la informațiile obținute de la ofițerii ucraineni, noii recruți sosiți pe front nu știu să lupte, iar mai mult de jumătate dintre ei părăsesc rapid linia frontului – uciși sau răniți. Înalți oficiali ucraineni au declarat ziarului că rata de mobilizare este de aproximativ 30.000 de oameni pe lună, aproximativ același număr de soldați contractuali pe care Rusia îi atrage în armata sa. Dar noul personal militar al Forțelor Armate ale Ucrainei are o motivație scăzută, sunt slab pregătiți fizic și psihologic, acest lucru este semnalat de soldații cu experiență. „Unii dintre ei pur și simplu se blochează pentru că le este frică să tragă în inamic și sunt trimiși înapoi în saci pentru morți sau sunt grav răniți”, a declarat pentru FT comandantul unei unități care deține apărarea în regiunea Donețk.

Potrivit estimărilor comandanților cu care ziarul a vorbit, între 50% și 70% dintre recruți mor sau sunt răniți în primele zile după ce au ajuns pe front. O altă parte din ei dizertează. „Când ajung la poziții, mulți fug la prima explozie de obuz”, spune comandantul adjunct al unei unități din brigada 72 mecanizată.

Tocmai situațiile ca acestea ajută în mare măsură armata rusă să avanseze în regiunea Donețk, în ciuda faptului că ea însăși pierde 1000-1200 de soldați în fiecare zi, potrivit informațiilor Ministerului Britanic al Apărării. Este deosebit de dificil pentru unitățile ucrainene în timpul rotațiilor, când luptătorii cu experiență care nu mai sunt capabili să lupte din cauza oboselii sunt înlocuiți cu recruți, spune comandantul adjunct: „În astfel de momente rușii avansează”.

Potrivit acestuia, aproximativ jumătate din recruți au aproximativ 45 de ani, doar cinci au sub 30 de ani, iar restul au peste 50 de ani: „Dar un infanterist trebuie să fugă, trebuie să fie puternic și să poarte arme grele.  Este dificil dacă nu ești tânăr. Suntem extrem de lipsiți de luptători puternici”, a adăugat  interlocutorul ziarului.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!