Iranul a lansat ieri un atac masiv asupra Israelului, trimițând 181 de rachete, ca reacție la eliminarea de către forțele IDF a liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, în Liban. Hezbollah este susținută de Iran, iar acest atac este al doilea din partea Teheranului, după cel din aprilie. Deși Iranul nu dispune de capacitatea militară necesară pentru un conflict de mare intensitate cu Israelul și nu are suficient sprijin politic în regiune, Teheranul amenință cu escaladarea conflictului în cazul unei intervenții directe din partea altor state.
Sursă foto: Captură YouTube @IRAN Military Power
“În cazul unei intervenții din partea țărilor care susțin regimul agresor împotriva Iranului, interesele lor din regiune vor fi, de asemenea, vizate de atacuri puternice,” a avertizat Statul Major al forțelor armate iraniene, conform agenției Fars.
În replică, IDF rămâne fermă, pregătită să își continue atacurile împotriva Hezbollah, așteptând doar aprobarea politică pentru a răspunde. Forțele aeriene israeliene sunt pregătite să desfășoare lovituri masive în Orientul Mijlociu.
Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat marți seara, după atacul masiv cu rachete lansat de Iran, că Forțele Aeriene Israeliene „continuă să opereze la capacitate maximă” și vor menține ritmul atacurilor în Orientul Mijlociu. El a subliniat că IDF va „continua să lovească puternic”, la fel cum a procedat în ultimul an, potrivit The Times of Israel. „Evenimentul din această seară va avea consecințe”, a mai adăugat Hagari, refuzând să specifice cum și când va răspunde Israelul.
Dacă în aprilie Israelul a evitat să răspundă la un atac iranian la solicitarea SUA, care a dorit să prevină o escaladare a conflictului, de data aceasta, premierul Benjamin Netanyahu ar putea fi mai puțin dispus să facă un pas înapoi.
Netanyahu a reacționat imediat după atac, afirmând că Iranul a comis „o mare greșeală” pentru care „va plăti scump”.
Astfel, la scurt timp după ce majoritatea rachetelor iraniene au fost interceptate, premierul a declarat că atacul asupra Israelului „a eșuat” datorită „sistemului de apărare aeriană al Israelului, care este cel mai avansat din lume”. Netanyahu a mulțumit, de asemenea, Statelor Unite pentru sprijinul oferit.
Forțele de Apărare ale Israelului au confirmat că apărarea antiaeriană a fost „eficientă”, iar SUA au jucat un rol activ în respingerea atacului, detectând amenințarea din timp și interceptând o parte dintre rachete.
Cu toate acestea, un palestinian din Cisiordania a fost ucis, iar doi israelieni au fost răniți de fragmentele rezultate din rachetele distruse, care au provocat și incendii în unele zone ale Israelului.
Șeful militar iranian, generalul-maior Mohammad Bagheri, a declarat că atacul cu rachete de marți a fost limitat la obiective militare, dar a avertizat că Iranul va lansa lovituri mai ample dacă Israelul va riposta. Bagheri a precizat că Iranul a vizat infrastructura militară israeliană, inclusiv agenția de informații Mossad, bazele aeriene Nevatim și Hatzor, instalații radar și grupări de tancuri, deși ar fi avut posibilitatea să lanseze un atac mult mai extins. „Am avut capacitatea de a lovi infrastructura economică a regimului, dar ne-am concentrat doar pe bazele militare,” a afirmat acesta.
El a lansat, de asemenea, un avertisment către Israel și susținătorii săi: „Dacă regimul sionist nu este ținut sub control și acționează împotriva Iranului, vom lovi întreaga sa infrastructură.”
Bagheri a adăugat că atacul asupra Israelului a fost un act de răzbunare pentru asasinatele lui Ismail Haniyeh, Hassan Nasrallah și Abbas Nilforoushan.
Între timp, mii de iranieni au ieșit pe străzile Teheranului pentru a sărbători atacul asupra Israelului.
Sursă foto: edition.cnn.com
Să auzim de bine!