Presa de propagandă rusă citând “surse militare rusești” au susținut că o bombă extrem de puternică ar fi fost lansată asupra orașului ucrainean Vovcensk. Se presupune că este vorba despre bomba cu vid ODAB-9000, cunoscută și sub numele de “Tatăl tuturor bombelor”, considerată cea mai puternică muniție non-nucleară din lume, cu o explozie echivalentă cu 44.000 kg de TNT.
Rusia este recunoscută pentru mesajele de dezinformare, construind legende în jurul unor frânturi de adevăr, așa cum a remarcat toată presa internațională. În acest caz, există posibilitatea ca realitatea să fie alta, în stilul manipulării sovietice, fiind probabil vorba despre o armă de capacitate mult mai mică.
Presa rusă folosește această știre falsă pentru a impresiona opinia publică ucraineană în legătură cu puterea armatei ruse, iar propagandiștii Kremlinului speculează că ar fi fost utilizată cea mai puternică bombă non-nucleară de până acum, ODAB-9000, de nouă tone. Există și ipoteza care indică posibilitatea utilizării unei bombe FAB-5000 (fără ghidaj pentru lovituri precise) sau a unei bombe termobarice ODAB-1500.
Expertul militar Mîkhailo Zhirokhov a explicat de ce rușii nu au putut utiliza muniția ODAB-9000, despre care se pretinde că ar fi fost folosită. „Nu a fost vorba de o bombă de nouă tone. Transportul acestei bombe este aproape exclusiv realizat de bombardierele Tu-22M3. Cu siguranță acestea nu au fost în aer, deoarece comandamentul forțelor noastre aeriene ar fi avut informații despre acest lucru și ar fi avertizat populația”, a declarat Zhirokhov într-un interviu pentru publicația NewVoice.
Această utilizare este imposibilă, deoarece trupele ruse ar risca pierderea unui bombardier din cauza apărării antiaeriene. Experții au adăugat că singura dată când Rusia a folosit Tu-22M3 pentru a lansa bombe a fost la Mariupol.
Muniția folosită în mod obișnuit include bombe de o tonă și jumătate, care pot fi transportate de majoritatea bombardierelor rusești de linie, precum Su-34, sau de avioane de vânătoare-bombardiere din seriile Su-27, Su-30 și Su-35.
Există imagini cu ODAB-1500 transportat de Su-24, dar aceasta nu se referă la o bombă de 9 tone. Chiar dacă avioanele ar putea transporta o astfel de greutate, ar necesita un punct de prindere special adaptat pentru o încărcătură atât de mare. Bombele termobarice ODAB sunt mai eficiente decât bombele clasice de fragmentare KAB/FAB-1500 de aceeași masă, acoperind o suprafață de 500 de metri pătrați. Ele folosesc energia unui aerosol inflamabil, care are mult mai multă putere decât un exploziv convențional.
Cu aproximativ zece metri înainte de impact, aerosolul se dispersează și explodează cu o forță crescută, generând un zid de foc și o presiune de 120 de atmosfere. Totodată, creează o presiune negativă în zona de explozie, consumând oxigenul din aer. Aceste bombe sunt folosite în principal pentru a elimina forța inamică sau pentru a distruge clădiri.
În noaptea de 2 spre 3 octombrie 2024, forțele ruse au desfășurat al doilea cel mai mare atac cu drone explozive Shahed de la începutul conflictului. Potrivit Statului Major General ucrainean, Rusia a lansat 105 drone Shahed asupra teritoriului Ucrainei în acest interval.
„Un total de 105 vehicule aeriene fără pilot inamice de tip ‘Shaheed’ au fost detectate și monitorizate de trupele de radiolocație ale Forțelor Aeriene, cu lansări din zonele Orel, Primorsko-Akhtarsk, Kursk (Federația Rusă) și Capul Chauda (Crimeea),” a precizat Statul Major General într-un comunicat.
Dronele rusești au fost neutralizate în proporție de 97%. „În urma operațiunilor antiaeriene, 78 de drone de atac Shahed au fost doborâte. O dronă s-a îndreptat spre Belarus, iar 23 de UAV-uri inamice s-au pierdut în diverse regiuni ale Ucrainei, probabil din cauza contra-măsurilor de război electronic,” a adăugat Statul Major General.
Sursă foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Să auzim de bine!