Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunțat un nou pachet de asistență militară în valoare de 1,4 miliarde de euro destinat Ucrainei, care va fi oferit până la sfârșitul anului 2024. În cadrul întâlniri pe care a avut-o cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, aflat într-o vizită la Berlin, Scholz a subliniat că acest pachet reprezintă întărirea mesajului ferm către Rusia, arătând că sprijinul occidentului pentru Kiev va continua și pe viitor.
Pachetul de ajutor militar va fi acordat în cooperare cu partenerii internaționali, Belgia, Danemarca și Norvegia, și va cuprinde sisteme suplimentare de apărare aeriană, tancuri, drone de luptă și dar și echipamente de artilerie.
“Acesta este un mesaj clar adresat președintelui Putin: nu trebuie să creadă că timpul lucrează în favoarea sa. Nu vom renunța la sprijinul nostru pentru Ucraina,” a afirmat Olaf Scholz.
Președintele Zelenski, a avut o serie de întâlniri cu aliații europeni în această săptămână, unde a prezentat un “plan de victorie” pentru încheierea războiului și a solicitat sprijin suplimentar pentru utilizarea de arme cu rază lungă de acțiune care sunt capabile să lovească adânc în teritoriul rus. Detaliile acestui plan nu au fost făcute publice, dar anterior, un oficial american a menționat că este vorba despre o cerere reînnoită de armament suplimentar și ridicarea restricțiilor legate de folosirea rachetelor cu rază lungă.
În timpul conferinței de presă de la Berlin, Zelenski a declarat că dorește ca războiul cu Rusia să se încheie până în 2025 și a cerut Germaniei să mențină nivelul sprijinului oferit Ucrainei. „Ucraina dorește un sfârșit just și rapid al acestui război și sper să vedem acest lucru realizat nu mai târziu de anul viitor, 2025”, a declarat președintele ucrainean.
Întâlnirea dintre Olaf Scholz și Zelenski este a patra din acest an, iar liderul ucrainean a descris-o drept una dintre cele mai importante de la începutul conflictului. Zelenski a afirmat că îi va prezenta cancelarului Scholz un plan concret pentru a forța Rusia să accepte o pace durabilă, subliniind că obiectivul este de a pune capăt războiului cât mai curând posibil și de a asigura că astfel de agresiuni nu se vor mai repeta.
Inițial, Zelenski urma să participe la o reuniune a aliaților Ucrainei la baza militară americană Ramstein din Germania, programată pentru sâmbătă, însă aceasta a fost amânată după ce președintele american Joe Biden și-a anulat vizita în Germania din cauza uraganului Milton.
Volodimir Zelenski a fost primit la Vatican de Papa Francisc într-o audiență privată, întâlnire ce a făcut parte din calendarul diplomatic european al președintelui ucrainean . Aceasta a fost a doua întâlnire a celor doi lideri, având loc pe fondul tensiunilor dintre Kiev și Vatican, cauzate de declarațiile controversate anterioare ale Papei cu privire la războiul dintre Rusia și Ucraina. Puțin mai mult de o jumătate de oră au avut loc schimb de opinii, timp în care Papa Francisc i-a oferit președintelui Zelenski un basorelief din bronz reprezentând o floare, însoțit de mesajul „pacea este o floare fragilă”. Agenția de presă ANSA a scris despre acest simbol al păcii oferit de Suveranul Pontif. În semn de recunoștință, Zelenski i-a dăruit Papei o pictură în ulei intitulată „Masacrul de la Bucea – Povestea Maricicăi”, o referire la atrocitățile comise de forțele ruse în orașul Bucea, care a devenit un simbol al suferinței ucrainene.
Sursă foto: X – Zelenski întâmpinat de Keir Starmer
Volodimir Zelenski și-a început turneul european joi la Londra, unde a fost întâmpinat de premierul britanic Keir Starmer la Downing Street. Marea Britanie rămâne unul dintre cei mai importanți susținători ai Ucrainei încă de la începutul războiului, din anul 2022. În cadrul vizitei la Londra, Zelenski s-a întâlnit și cu noul secretar general al NATO, Mark Rutte, într-o reuniune trilaterală care l-a inclus și premierul britanic. Discuțiile s-au axat pe intensificarea sprijinului militar și diplomatic acordat Ucrainei în contextul războiului cu Rusia.
În timpul acestui turneu european, președintele ucrainean se va mai întâlni cu parteneri din Italia, Franța, dar și alți actori importanți.
Sursă foto:
Să auzim de bine!