Un atac aerian israelian asupra clădirii unui spital din Fâșia Gaza a avut loc luni dimineața, a provocat moartea a cel puțin patru persoane și a incendiat o tabără de corturi destinată persoanelor strămutate de război. Potrivit medicilor palestinieni, peste douăzeci de oameni au suferit arsuri grave în urma incidentului.
Deși nu a furnizat dovezi concrete armata israeliană a justificat atacul afirmând că a vizat militanți care se ascundeau printre civili. În ultimele luni, forțele israeliene au lovit în mod repetat adăposturi și tabere aglomerate, susținând că luptătorii Hamas foloseau aceste locații pentru organizare și acțiuni militare.
Spitalul Martirilor Al-Aqsa din orașul Deir al-Balah, situat în centrul Fâșiei Gaza, se confrunta deja cu dificultăți majore în tratarea unui număr mare de răniți dintr-un atac anterior. Acest atac a vizat o școală transformată în adăpost, ucigând cel puțin 20 de persoane. La scurt timp după acest incident, atacul aerian efectuat de dimineață a lovit curtea spitalului, provocând un incendiu care s-a extins rapid asupra unei tabere de corturi unde erau adăpostite persoanele strămutate. Incendiul a agravat situația umanitară deja critică, punând și mai multă presiune pe personalul medical și resursele limitate ale spitalului.
Armata israeliană a anunțat pe platforma Telegram că forțele sale aeriene au efectuat o lovitură țintită „împotriva teroriștilor care operau în interiorul unui centru de comandă și control din zona Deir al-Balah”. În declarația oficială, armata a subliniat că centrul de comandă al militanților era „încorporat într-un complex” despre care a afirmat că, în trecut, „a servit drept spital”. Aceasta ar fi motivat atacul asupra acelei zone aglomerate, argumentând că militanții folosesc facilități civile pentru a se ascunde și a desfășura operațiuni militare.
Totuși, criticile internaționale la adresa tacticilor Israelului au crescut în intensitate, deoarece loviturile asupra unor astfel de obiective sunt percepute ca fiind extrem de riscante, dat fiind numărul mare de civili prezenți în zonele adiacente. Spitalele, școlile și adăposturile pentru persoanele strămutate au fost deseori menționate ca locații vulnerabile, în special în contextul unor campanii militare extinse în zone urbane dens populate, precum Fâșia Gaza.
Acest atac a fost urmat de critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului, care au cerut o investiție aprofundată asupra respectării legilor internaționale în ceea ce privește protecția civililor și a infrastructurii medicale în timpul conflictelor.
Israelul a ordonat evacuarea completă a populației rămase din treimea de nord a Fâșiei Gaza, peste 400.000 de persoane, cerându-le să se deplaseze spre sud. De la începutul lunii octombrie, accesul în nord a fost blocat pentru civili, iar cei care au respectat ordinul inițial de evacuare la debutul războiului nu au mai fost lăsați să revină. Această măsură a provocat temeri în rândul populației palestiniene și în comunitatea internațională, alimentând speculații că Israelul ar putea implementa un plan controversat.
Planul presupune evacuarea completă a civililor din nordul Gazei și considerarea tuturor celor rămași în acea zonă drept combatanți, o strategie denumită “capitulare sau foame”. Conform organizațiilor pentru drepturile omului, această strategie ar putea încălca dreptul internațional, în special prevederile privind protecția civililor în timpul conflictelor armate. Deși planul a fost prezentat guvernului israelian, nu este clar dacă acesta a fost adoptat oficial.
În contextul evacuărilor forțate, situația umanitară din Gaza continuă să se deterioreze. Deplasarea masivă a populației a agravat criza resurselor, punând presiune pe infrastructura de sănătate și pe adăposturile din sud, unde sute de mii de persoane sunt deja relocate. Grupurile de susținere a drepturilor omului au cerut o soluție urgentă, avertizând asupra riscurilor majore pentru viețile civililor, în special după escaladarea conflictului
Sursă foto: AP/Abdel Kareem Hana
Să auzim de bine!