Miniștrii Apărării din Grupul G7 s-au reunit sâmbătă în Italia, într-un moment marcat de intensificarea tensiunilor din Orientul Mijlociu și de conflictul prelungit dintre Rusia și Ucraina. Această întâlnire, se desfășoară la Napoli și este prima reuniune ministerială a G7 axată exclusiv pe probleme de apărare.
Pe fondul instabilității la nivel global, întâlnirea pune pe tapet importanța cooperării internaționale în domeniul securității. Napoli, orașul din sudul Italiei care găzduiește o importantă bază NATO, a fost ales ca locație strategică pentru acest eveniment, subliniind rolul esențial al alianței în asigurarea stabilității globale
În discursul său, ministrul italian al Apărării, Guido Crosetto, a subliniat că securitatea globală devine tot mai fragilă din cauza perspectivelor divergente asupra lumii. „Agresiunea brutală a Rusiei în Ucraina și situația extrem de critică din Orientul Mijlociu, alături de instabilitatea profundă din Africa subsahariană și tensiunile crescânde din regiunea Indo-Pacific, subliniază degradarea cadrului de securitate internațională”, a declarat Crosetto în deschiderea reuniunii.
El a mai precizat că discuțiile din timpul summitului de o zi vor acorda o atenție deosebită escaladării conflictului din Orientul Mijlociu, așa cum menționase și cu o zi înainte la Bruxelles.
Există, de asemenea, o preocupare majoră în legătură cu activitățile militare ale Chinei în jurul Taiwanului și tensiunile crescânde între Coreea de Nord și Coreea de Sud. Guido Crosetto a avertizat că perspectivele pentru viitorul apropiat nu sunt deloc optimiste, menționând că aceste tensiuni sunt alimentate de „un motor comun: confruntarea dintre două viziuni diferite, poate chiar incompatibile, asupra ordinii globale.”
El a explicat că, pe de o parte, sunt țările și organizațiile care susțin o ordine mondială bazată pe respectarea dreptului internațional, o poziție susținută de guvernul italian de dreapta, reprezentat de partidul Frații Italiei, condus de premierul Giorgia Meloni. „Pe de altă parte,” a adăugat Crosetto, „se află cei care în mod constant subminează principiile democratice, folosind forța militară pentru a-și atinge scopurile.”
Întâlnirea G7 are loc după ce Israelul a anunțat eliminarea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas, acuzat că a orchestrat atacurile din 7 octombrie 2023 asupra Israelului, eveniment urmat de represalii severe din partea Israelului în Fâșia Gaza.
Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat că moartea lui Sinwar pe teritoriul palestinian marchează „începutul sfârșitului” războiului împotriva Hamas, în timp ce președintele american Joe Biden a declarat că acest eveniment a deschis calea către „pace”. Totuși, unii experți sunt de părere că eliminarea lui Sinwar va adânci prezența militară a Israelului atât în Gaza, cât și în Cisiordania ocupată.
Pe planul războiului din Ucraina, miniștrii G7 urmează vor discuta despre provocările cu care Kievul se confruntă intrând în a treia iarnă de război, pierderile de pe frontul din est și posibilitatea ca sprijinul militar din partea SUA să fie redus în cazul unei eventuale reveniri a lui Donald Trump la președinție în luna următoare.
Sub presiune din partea aliaților occidentali pentru a găsi o strategie eficientă împotriva Rusiei, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat săptămâna aceasta un așa zis „plan de victorie” Uniunii Europene și NATO.
În cadrul discuțiilor, ar putea fi abordate și rapoartele recente bazate pe informații sud-coreene care indică desfășurarea unui număr mare de trupe nord-coreene în sprijinul eforturilor de război ale Rusiei în Ucraina. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a declarat vineri că alianța nu a confirmat încă aceste informații.
Sursa foto:Tiziana Fabi/AFP
Să auzim de bine!