Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chișinău procesează ultimele protocoale ale scrutinului prezidențial și ale referendumului constituțional privind aderarea la UE. Potrivit CEC, după procesarea a 98,3% din protocoale, numărul susținătorilor includerii vectorului european în Constituția Republicii Moldova a depășit numărul oponenților. Răspunsul „DA” la referendumul proeuropean a trecut de 50 la sută și avansează lent pe măsură ce sunt numărate voturile din ultimele secții din diaspora.
Conform calculelor preliminare, după procesarea a 97% din protocoale, Maia Sandu este în fruntea alegerilor prezidențiale, după ce a primit 41,86% din voturi. Alexander Stoianoglo ocupă locul doi. 26,32% dintre alegători l-au votat.
Rezultatele se vor mai schimba pe măsură ce se numără ultimele buletine de vot, în special în rândul diasporei numeroase din Occident, însă trendul este în favoarea păstrării rezultatului minim pozitiv pentru opțiunea europeană la referendum.
Referendumul privind introducerea obiectivului integrării europene în Constituția Republicii Moldova, conform planului inițiatorilor acesteia – Maia Sandu și echipa ei – trebuia să rezolve două probleme. Prima, tehnologia pur politică, consta în a lega realegerea lui Sandu pentru un al doilea mandat de procesul de integrare europeană a Moldovei și de a mobiliza alegătorii pro-europeni în primul tur. O astfel de conexiune trebuia să asigure un transfer al ratingului de integrare europeană în ratingul actualului președinte, care a fost și rămâne mult mai scăzut decât sprijinul pentru cursul de aderare la UE. Conexiunea a funcționat, dar în sens invers. Antiratingul președintelui s-a transformat în nemulțumire față de cursul pe care ea îl personifică.
În aceste condiții, rezultatul referendumului a devenit aproape sigur un șoc pentru echipa lui Sandu. Despre aceasta vorbește și perioada lungă de ezitare, de care a dat dovadă președinta Moldovei, evitând să comenteze imediat la finalul scrutinului rezultatele obținute. Când a ieșit în final în fața presei, Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a considerat că nu a existat un proces politic corect în alegerile și referendumul din Moldova. Ea a declarat acest lucru într-un discurs la sediul ei de campanie. Sandu a susținut că guvernul moldovean dispune de dovezi de cumpărare a voturilor la scară largă. „Avem dovezi clare că aceste grupuri criminale au vrut să cumpere 300.000 de voturi”, a spus ea, numind această tentativă ca o „fraudă la o scară fără precedent”.
De menționat că Președintele Republicii Moldova nu a susținut că practic s-a făcut achiziția de voturi – discursul ei a lăsat opțiuni de interpretare. Ea a refuzat să răspundă la alte întrebări. Dar în discursul său, Maia Sandu a subliniat că „atacul fără precedent la adresa libertății și democrației” a durat câteva luni, iar în spatele acestuia se află bande criminale și forțe străine care „ne-au atacat țara cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. După cum se știe, anterior autoritățile moldovenești au anunțat în repetate rânduri încercări de „piratare a alegerilor” din partea grupului lui Ilan Șor, care a fost condamnat în Moldova pentru furtul de un miliard de euro de la trei bănci, precum și de către autoritățile ruse, unde se află acum Șor.
Mai multe sondaje din Moldova au arătat însă și că mulți alegători sunt încă indeciși. Perioada premergătoare votului a fost umbrită de o serie de acuzații de interferență electorală din partea oligarhului Ilan Șor, susținut de Rusia, care a negat orice amestec, în timp ce Șor a negat orice faptă ilicită.
Moldova mult timp a alternat între orientări pro-occidentale și pro-ruse încă de la destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Legăturile cu Moscova s-au deteriorat în timpul președinției Maiei Sandu. Guvernul său a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, a acuzat Rusia de complot pentru răsturnarea sa și a diversificat aprovizionarea cu energie după ce Rusia a redus livrările de gaze. Rezultatele referendumului arată că disputa din societatea moldovenească privind vectorul de dezvoltare este încă departe de finalizare. Rezultatele turului doi la prezidențiale vor aduce doar o relativă clarificare în această dispută de lungă durată.
Photo: Shutterstock