Home » Serbia, refuză în continuare să impună sancțiuni împotriva Rusiei

Serbia, refuză în continuare să impună sancțiuni împotriva Rusiei

Deși Serbia își menține oficial obiectivul de a adera la Uniunea Europeană, țara a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina

by Laurentiu Rebega

Candidată la aderarea în Uniunea Europeană, Serbia, refuză în continuare să impună sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor din partea Occidentului legate de invadarea Ucrainei, a anunță președintele sârb Aleksandar Vucic. Această declarație vine după o conversație telefonică pe care Vucic a avut-o duminică cu președintele rus Vladimir Putin, prima lor discuție directă din ultimii doi ani.

Vucic a transmis pe Instagram că discuția a fost una de natură personală și că a contribuit la întărirea relațiilor și a încrederii între Rusia și Serbia. Președintele a mai descris conversația ca pe una între prieteni de lungă durată, sugerând că au discutat și despre liderii pro-occidentali, pe care i-a caracterizat drept „slabi”. El a menționat, de asemenea, că Putin i-ar fi spus că „ceea ce este bun pentru Serbia este bun și pentru Rusia” și că relațiile dintre cele două țări rămân strânse, în ciuda contextului geopolitic tensionat.

Președintele sârb Aleksandar Vucic nu a oferit detalii cu privire la o invitație anterioară din partea președintelui rus Vladimir Putin de a participa la un summit BRICS, programat să aibă loc la Kazan în această săptămână.

Deși Serbia își menține oficial obiectivul de a adera la Uniunea Europeană, țara a refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei, în ciuda presiunilor internaționale legate de războiul din Ucraina. Cu toate că Serbia a condamnat, unii experți spun că de formă, agresiunea Rusiei, Vučić a mai subliniat că aplicarea sancțiunilor nu ar fi în interesul național al țării sale.

Președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat duminică că se așteaptă la critici din partea Occidentului pentru conversația sa recentă cu președintele rus Vladimir Putin, dar a subliniat că “Serbia este o țară suverană care ia propriile decizii”. Vucic a reiterat astfel poziția sa independentă în politica externă, subliniind că țara sa nu va ceda presiunilor externe cu privire la relațiile sale cu Rusia. El a exprimat, de asemenea, recunoștință față de Rusia pentru sprijinul oferit Serbiei în ceea ce privește aprovizionarea cu gaze naturale la prețuri avantajoase, subliniind dependența istorică a țării sale de gazul rusesc. Totuși, Vucic a menționat că Serbia a început recent să își diversifice sursele de aprovizionare, un pas important spre reducerea dependenței energetice de Rusia.

Sursa foto: AP/ Darko Vojinovic

Duminică, Serbia a comemorat “80 de ani de la eliberarea Belgradului” de sub ocupația nazistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, o eliberare realizată în mare parte de partizanii comuniști din fosta Iugoslavie, sprijiniți de Armata Roșie Sovietică. Această ocazie a evidențiat din nou legăturile istorice dintre Serbia și Rusia, mai ales în contextul actual al relațiilor internaționale.

Autoritățile naționaliste de la Belgrad au comemorat eliberarea capitalei cu o manifestație pro-rusă, la care mii de oameni au mărșăluit prin oraș fluturând steaguri rusești și scandând lozinci.

În cadrul evenimentului aniversar, președintele Aleksandar Vucic a susținut un discurs în limba rusă, explicând că acesta a fost un gest de respect pentru Armata Roșie, fără de care „eliberarea Belgradului nu ar fi fost posibilă.”

Această poziție a Serbiei de a nu impune sancțiuni împotriva Rusiei evidențiază dificultatea cu care se confruntă politica externă a Belgradului, care încearcă să mențină un echilibru între aspirațiile sale de aderare la Uniunea Europeană și relațiile sale tradiționale cu Rusia. Această atitudine a atras critici din partea partenerilor occidentali ai Serbiei, care cer o aliniere mai clară la politica de sancțiuni împotriva Moscovei în contextul războiului din Ucraina.

Sursa foto: AP/ Darko Vojinovic

Să auzim de bine!

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!