Home » Serbia vrea să devină membră BRICS

Serbia vrea să devină membră BRICS

Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin a făcut o declarație importantă joi, la summit-ul BRICS din Kazan, exprimând dorința Serbiei de a deveni membru al acestui grup de state emergente

by Laurentiu Rebega

Vicepremierul sârb Aleksandar Vulin a făcut o declarație importantă joi, la summit-ul BRICS din Kazan, exprimând dorința Serbiei de a deveni membru al acestui grup de state emergente. Această declarație arată clar ambiția Serbiei de a-și diversifica alianțele internaționale și de a-și întări poziția geopolitică. Această dorință vine într-un moment în care relațiile internaționale se reconfigurează, iar organizațiile multilaterale devin tot mai relevante pentru echilibrul global de putere.

Pe de altă parte aderarea Serbiei la BRICS ar fi o lovitură pentru Uniunea Europeană care este în proces de negociere pentru aderarea la blocul comunitar.

“Serbia speră că va fi un loc pentru ea în grupul BRICS, deoarece este vorba de o organizație care oferă libertate fără a cere schimbări de sistem sau aderarea la sancțiuni”, a spus Aleksandar Vulin în declarația sa la summit, citat de agenția de presă sârbă Beta. Vulin a adăugat că “el, personal, nu vede viitorul Serbiei în Uniunea Europeană”, deși a recunoscut că țara sa “a investit foarte mult pe calea europeană” și că “ar fi iresponsabil să se oprească acum toată activitatea orientată spre UE”.

Potrivit agenției de presă Tanjug, Serbia, care este candidată la aderarea la UE, nu va introduce sancțiuni împotriva Rusiei, “în pofida presiunilor din partea Occidentului”.

La summitul BRICS de la Kazan, din partea Serbiei au mai participat trei miniștri: ai Apărării, Economiei, Inovațiilor și Dezvoltării Tehnologice.

Vă reamintesc că BRICS este un grup de țări emergente, format din Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, care are ca scop promovarea cooperării economice și politice între statele membre, cu o viziune comună pentru o ordine globală mai echitabilă și mai incluzivă. BRICS reprezintă un bloc economic semnificativ, având un impact global considerabil asupra comerțului, investițiilor și dezvoltării tehnologice. În ultimii ani,  BRICS a devenit o alianță în creștere, iar grupul a devenit tot mai influent pe scena internațională, atrăgând interesul unor țări care doresc să adere.

Dar de ce dorește Serbia să se alăture acestui grup? Aderarea la BRICS ar reprezenta pentru Serbia o oportunitate de a-și diversifica alianțele economice  pe de o parte, și cele politice pe de altă parte. În ultimii ani, Serbia a căutat să își echilibreze relațiile internaționale, colaborând atât cu Uniunea Europeană și NATO, cât și cu țări din afara sferei occidentale, precum Rusia și China. Aderarea la grup i-ar consolida această strategie și ar oferi Serbiei o serie de avantaje precum: acces la noi piețe, cooperare financiară, alternativă la influența UE, dar și altele.

BRICS a devenit atractiv pentru că oferă membrilor săi o platformă importantă pentru cooperare economică și schimburi comerciale între membrii, ceea ce ar putea deschide noi piețe pentru produsele și serviciile sârbești, în special în economii emergente precum India și China.

BRICS a inițiat mecanisme precum Noua Bancă de Dezvoltare (NBD), care sprijină proiecte de infrastructură și dezvoltare în țările membre. Serbia ar putea beneficia de investiții și împrumuturi favorabile pentru proiecte majore de dezvoltare.

Serbia are o politică externă care a știut să mențină relații apropiate cu Rusia și China, două dintre statele fondatoare ale BRICS. Aderarea la acest bloc i-ar oferi o platformă alternativă la structurile occidentale de cooperare economică și politică, reducând astfel dependența de Uniunea Europeană sau Statele Unite. De asemenea, Serbia prin politica sa externă își dorește să fie un actor important în menținerea unui echilibru între Est și Vest. Aderarea la BRICS i-ar oferi o poziție și mai echilibrată în cadrul relațiilor internaționale, consolidându-i imaginea de actor independent și nealiniat.

Cu toate că dorința Serbiei de a adera la BRICS poate fi văzută ca o mișcare strategică logică, creează multe tensiuni cu Uniunea Europeană, Serbia fiind Serbia un stat candidat oficial pentru aderarea la UE, însă integrarea sa a fost încetinită din cauza unor divergențe politice și reforme incomplete. Însă apropierea de BRICS, care include țări ce au relații tensionate cu Occidentul, precum Rusia, ar putea complica și mai mult parcursul european al Serbiei.

Deși Serbia dorește să mențină relații bune atât cu Occidentul, cât și cu statele din BRICS, aderarea la acest grup ar atrage critici din partea statelor membre UE și NATO, care ar putea percepe această mișcare ca pe o îndepărtare de valorile și alianțele occidentale.

Din punct de vedere economic, aderarea la BRICS ar putea aduce beneficii considerabile Serbiei precum; accesul la finanțări pentru infrastructură și dezvoltare prin intermediul NBD, care s-a implicat activ în susținerea proiectelor de dezvoltare în țările membre. Aderarea la BRICS ar mai ajuta Serbia să-și diversifice parteneriatele comerciale, reducând astfel dependența de piețele europene și sprijinind dezvoltarea exporturilor către economiile emergente.

În concluzie, dorința Serbiei de a se alătura BRICS reprezintă o amenințare pentru UE, dar și o mișcare strategică importantă care reflectă dorința de diversificare a relațiilor internaționale și de consolidare a poziției sale economice și politice într-un context global tot mai multipolar. Decizia finală de aderare va depinde însă de reacțiile internaționale, negocierile diplomatice și capacitatea Serbiei de a își menține echilibrul în relațiile cu marile puteri.

Sursa foto: Profimedia

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!