Turcia a lansat o serie de atacuri aeriene în nordul Siriei și Irak, vizând militanți ai PKK, pe care îi consideră responsabili de un atac sângeros care a avut loc la Ankara. Aceste lovituri, care au ucis 59 de militanți, sunt parte dintr-un răspuns dur al autorităților turce față de violențele comise de PKK, grup considerat terorist de Turcia, Uniunea Europeană și Statele Unite.
Atacul care a declanșat această reacție s-a desfășurat miercuri, în capitala Turciei, Ankara, la sediul Industriilor Aerospațiale Turce (TUSAS), un obiectiv strategic pentru apărarea și industria militară a țării. Doi atacatori, un bărbat și o femeie, au folosit puști automate și explozibili pentru a desfășura un atac coordonat, soldat cu moartea a cinci persoane și rănirea a încă 22. Acțiunea lor, considerată teroristă de guvernul turc, a fost descrisă drept o încercare de destabilizare a țării și de atacare a infrastructurii critice.
Ca răspuns imediat, Turcia a mobilizat forțele aeriene pentru a desfășura raiduri asupra bazelor PKK din regiunile muntoase și izolate din nordul Siriei și Irakului, teritorii cunoscute pentru că adăpostesc activități militante kurde. Loviturile aeriene au vizat în mod direct taberele de antrenament și depozitele de arme ale PKK, forțând astfel organizația să se retragă și să sufere pierderi semnificative.
Forțele Democratice Siriene susținute de SUA au declarat joi că atacurile turcești din nordul și estul Siriei au ucis 12 civili, inclusiv doi copii, și au rănit 25 de persoane. Conduși de YPG-ul kurd și inclusiv luptători arabi, Forțele Democratice Siriene au fost un partener major pentru coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic. Acesta deține un sfert din Siria, inclusiv câmpuri petroliere și zone în care sunt dislocați aproximativ 900 de soldați americani.
Turcia spune că YPG este o organizație teroristă care este strâns legată de PKK. Ministerul turc al apărării a declarat că au fost luate toate măsurile de precauție pentru a preveni rănirea civililor nevinovați. „Niciun membru al organizației teroriste perfide nu va putea scăpa de strânsoarea soldaților turci”, a spus Guler într-o declarație făcută la un târg al industriei de apărare din Istanbul. „Nu este o coincidență că acest site a fost vizat”,a mai spus, referindu-se la TUSAS.
Sursa foto: UGC via AP
Vicepreședintele Turciei, Cevdet Yilmaz, a declarat că atacul asupra sediului Industriilor Aerospațiale Turce (TUSAS) a vizat „succesul Turciei în industria de apărare”, subliniind că autoritățile turce consideră acest incident o încercare de subminare a progreselor realizate în acest sector strategic.
În semn de solidaritate, Ambasada Irakului la Ankara a emis o declarație de condamnare a atacului, reafirmând angajamentul Irakului împotriva terorismului și extremismului în toate formele sale. Ambasada a declarat că guvernul și poporul irakian sunt alături de Turcia în acest moment dificil. Totodată, Irakul a luat anterior măsuri împotriva PKK, anunțând în acest an o interdicție a organizației pe teritoriul său.
Reacțiile internaționale nu s-au lăsat nici ele așteptate. Secretarul general al NATO, Mark Rutte, și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, și-au exprimat amândoi sprijinul pentru Turcia și au transmis mesaje de solidaritate. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a denunțat, de asemenea, atacul, transmițând condoleanțe familiilor victimelor și exprimând speranța pentru stabilitate în regiune.
PKK este un principalul actor în conflictul care persistă de zeci de ani între statul turc și minoritatea kurdă, aceasta din urmă cerând mai multe drepturi și autonomie. Organizația a fost implicată în numeroase atacuri împotriva civililor și a forțelor de securitate turce, iar guvernul de la Ankara răspunde frecvent cu măsuri militare intense. Nordul Siriei și Irakului, unde PKK își desfășoară activitatea, sunt, de asemenea, regiuni de interes geopolitic, din cauza instabilității provocate de conflictele din Siria și prezența grupărilor jihadiste.
Operațiunile militare ale Turciei împotriva PKK au generat tensiuni internaționale, în special cu Statele Unite, care au sprijinit forțele kurde YPG în lupta împotriva Statului Islamic. Deși YPG și PKK sunt organizații distincte, Ankara le consideră afiliate, ceea ce complică relațiile diplomatice dintre Turcia și aliații săi din NATO.
Atacurile aeriene repetate în Siria și Irak pun presiune asupra guvernelor acestor țări, în special asupra Irakului, care a protestat împotriva încălcării suveranității sale teritoriale de către forțele turce. Cu toate acestea, Turcia își menține poziția fermă, considerând aceste intervenții drept necesare pentru protejarea securității naționale.
Atacurile de la Ankara și răspunsul imediat al guvernului subliniază și o vulnerabilitate a Turciei la acțiuni teroriste din partea grupărilor insurgente și amplifică tensiunile dintre stat și minoritatea kurdă. Președintele Recep Tayyip Erdogan a consolidat măsurile de securitate în întreaga țară și a subliniat angajamentul guvernului său de a elimina amenințările la adresa siguranței naționale.
În concluzie, situația rămâne extrem de volatilă, iar conflictul dintre Turcia și PKK continuă să aibă ramificații atât pe plan intern, cât și internațional. Războiul de uzură dintre aceste două forțe ridică întrebări cu privire la stabilitatea pe termen lung a regiunii și la viitorul relațiilor dintre Turcia și aliații săi strategici.
Sursa foto: IHA via AP
Să auzim de bine!