Home » Diaspora a votat aderarea Republicii Moldova la UE

Diaspora a votat aderarea Republicii Moldova la UE

>> Corespondență de la Chișinău

by Gabriela Taranu

Diaspora joacă un rol tot mai important în procesele electorale din Republica Moldova. În anumite cazuri votul diasporei devine determinant, cum s-a întâmplat la referendumul din 20 octombrie curent. În diasporă, referendumul a fost susținut de aproape 77% din moldoveni care au înclinat balanța pentru votul „Da” la referendumul din 20 octombrie. Per total, votul diasporei a garantat o majoritate fragilă de 50,35% și a decis posibilitatea modificării Constituției în vederea aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.

Voturile de peste hotare s-au împărțit cam la fel ca la prezidențiale: în țările unde a câștigat Maia Sandu s-a votat preponderent „Da”, iar acolo unde au ieșit învingători Alexandr Stoianoglo și Renato Usatîi s-a votat „Nu”,a  transmis Europalibera.org.

Din cele peste 235.000 de voturi acordate de moldovenii din 37 de țări, 76,8% au fost pentru modificarea Constituției în vederea aderării R. Moldova la UE, iar 23,2% – împotrivă. Mai exact, peste 180.000 de moldoveni din străinătate au răspuns pozitiv, iar aproape 55.000 – negativ.

În marea majoritate a țărilor moldovenii au spus „Da”. Votul negativ a fost majoritar doar în Rusia, Turcia și Bulgaria – cele trei țări unde la prezidențiale candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a reușit să ia mai multe voturi decât Maia Sandu, și în Israel, unica țară unde a ieșit pe prima poziție ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi.

În România, au fost organizate 16 secții de votare în 12 orașe, unde au luat buletinul pentru referendum aproape 23.000 de cetățeni moldoveni și, aproape 92% din ei au pus ștampila pe „Da”. Doar în patru secții (Suceava, Bacău, Galați și Constanța) susținerea pentru modificarea Constituției a fost sub 90%.

Cele mai aglomerate secții de votare au fost cele trei din București, dar și cea de la Consulatul R. Moldova din Iași, unde au votat peste 2.000 de cetățeni.

În Ucraina vecină, la cele două secții din Kiev și Odesa, au votat 333 de moldoveni, dintre care aproape 80% s-au pronunțat pentru modificarea Constituției.

Cele mai multe secții de votare din străinătate au fost deschise în trei state europene cu o diasporă moldoveană mare: Italia (60), Germania (26) și Franța (20). În toate trei votul „Da” la referendum a fost aproximativ similar. În Franța, referendumul a fost susținut de peste 79% din alegători, în Italia – de aproape 79% și în Germania – de aproape 76%.

La polul opus, cel mai mare procentaj al moldovenilor care au spus „Nu” la referendum a fost în Rusia, unde candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo, a luat cele mai multe voturi în primul tur la prezidențiale. La cele două secții deschise la Moscova au votat peste 7.500 de cetățeni, dintre care aproape 91% au fost împotriva modificării Constituției.

În Turcia, 72% din moldoveni au votat „Nu” la referendum, iar în Israel – aproape 62%. Singura țară membră a UE în care diaspora moldoveană a votat masiv împotrivă la referendum este Bulgaria, unde votul negativ a fost în proporție de peste 61%.

Un rezultat la limită a fost înregistrat și la singura secție de votare din Belarus, la Minsk, unde 54% au votat „Da”.

Comisia Electorală Centrală a declarat referendumul valabil, dar pentru a avea consecințe juridice, plebiscitul urmează să fie validat, săptămâna aceasta, de Curtea Constituțională. Odată validat, în preambulul Constituției se va scrie că integrarea în Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al Republicii Moldova, iar identitatea poporului Republicii Moldova este „europeană”. Votul diasporei se așteaptă să fie cel putin la fel de important și în cadrul turului doi al prezidențialelor din Republica Moldova care va avea loc pe 3 noiembrie.

 

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!