Home » Knesset-ul a votat pentru interzicerea activităților UNRWA pe teritoriul Israelului

Knesset-ul a votat pentru interzicerea activităților UNRWA pe teritoriul Israelului

UNRWA a fost înființată în 1949 pentru a oferi asistență umanitară refugiaților palestinieni

by Laurentiu Rebega

Parlamentul israelian, Knesset, a votat recent, cu o majoritate zdrobitoare, pentru interzicerea activităților Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni în Orientul Apropiat (UNRWA) pe teritoriul său, începând de anul viitor. Această decizie va avea implicații semnificative asupra relațiilor israelo-palestiniene, situației refugiaților palestinieni și contextului internațional, fiind o mișcare importantă în politica Israelului față de prezența instituțiilor internaționale care sprijină palestinienii.

UNRWA a fost înființată în 1949 pentru a oferi asistență umanitară refugiaților palestinieni după războiul arabo-israelian din 1948 și declararea independenței Israelului. De atunci, agenția a oferit servicii de educație, sănătate și ajutor umanitar milioanelor de refugiați palestinieni din Iordania, Liban, Siria, Cisiordania și Gaza, inclusiv unor refugiați care trăiesc în anumite părți din Ierusalimul de Est, aflate sub control israelian.

În Israel, UNRWA a fost activă în special în Ierusalimul de Est, o zonă cu o populație palestiniană numeroasă, unde a gestionat servicii publice esențiale pentru taberele de refugiați, precum tabăra Shuafat. Decizia de interzicere a activităților agenției reflectă însă o tendință mai amplă în politica israeliană de a respinge orice formă de legitimizarea a statutului de refugiat pentru palestinieni și de a afirma o suveranitate extinsă în Ierusalimul de Est, un teritoriu considerat de comunitatea internațională ca parte ocupată.

Guvernul israelian și o parte semnificativă a opiniei publice din Israel au criticat constant activitățile UNRWA, acuzând agenția de perpetuarea statutului de refugiat pentru palestinieni, de promovarea unei narațiuni anti-israeliene și de susținerea unor structuri și activități care ar stimula extremismul. Printre motivele invocate pentru interzicerea activităților UNRWA se numără: Israelul consideră că UNRWA, spre deosebire de alte agenții ONU care se ocupă de refugiați, contribuie la menținerea statutului de refugiat pentru generații succesive de palestinieni. De exemplu, copii și nepoți ai refugiaților originali continuă să fie considerați refugiați, ceea ce mărește numărul celor care au dreptul teoretic de a reveni pe teritoriul Israelului, o cerință considerată inacceptabilă de statul israelian;

UNRWA a fost criticată în repetate rânduri pentru materialele educaționale folosite în școlile sale, despre care unii susțin că ar promova o viziune distorsionată asupra conflictului israelo-palestinian și ar încuraja o atitudine de ostilitate față de Israel. Această percepție a contribuit la decizia Knesset-ului, care dorește să controleze mai strict materialele și programele educaționale din școlile din Ierusalimul de Est;

Afirmarea Suveranității Israelului în Ierusalimul de Est**: Prin această măsură, Israelul dorește să reducă influența internațională în Ierusalimul de Est și să afirme controlul total asupra orașului, pe care îl consideră „capitala eternă și indivizibilă” a statului. Israelul vede activitatea UNRWA în Ierusalimul de Est ca o ingerință străină în afacerile sale interne;

Există și îngrijorări că prezența UNRWA ar putea facilita activități de securitate suspecte, contribuind indirect la susținerea unor mișcări militante. Israelul a susținut în mod repetat că există riscuri de securitate asociate taberelor de refugiați administrate de UNRWA, acuzând agenția de neglijență în controlul structurilor proprii.

Această decizie a declanșat reacții internaționale semnificative. Comunitatea internațională consideră că activitatea UNRWA este esențială pentru sprijinirea a milioane de refugiați palestinieni care au nevoie de servicii umanitare de bază. Oprirea activităților UNRWA ar putea afecta în mod direct zeci de mii de refugiați palestinieni din Ierusalimul de Est și ar putea provoca tensiuni și mai mari în relațiile deja fragile dintre israelieni și palestinieni.

La Geneva, purtătorul de cuvânt al Oficiului pentru drepturile omului al ONU, Jeremy Laurence, a declarat că Înaltul Comisar a subliniat „potențialul impact îngrozitor” asupra drepturilor tuturor celor care depind de Agenţia de Lucrări și Ajutor al ONU. „Fără UNRWA, livrarea de alimente, asistență medicală, educație, printre altele, către cea mai mare parte a populației din Gaza, s-ar opri”, a spus el. „Civilii au plătit deja cel mai mare preț al acestui conflict în ultimul an. Într-adevăr, această decizie nu va face decât să înrăutățească lucrurile pentru ei, mult mai rău.”

De la biroul de coordonare a ajutorului al ONU, purtătorul de cuvânt Jens Laerke a subliniat necesitatea menținerii deschise a căilor diplomatice, de dragul milioanelor de palestinieni ajutați de UNRWA în teritoriile palestiniene ocupate. „Încercăm să nu avem o implementare a acestui – vot Knesset”, a spus el, adăugând că, dacă proiectele de lege devin lege, acestea „ar adăuga actele de pedeapsă colectivă” ale Israelului asupra locuitorilor din Gaza.

Catherine Russell, șefa Fondului ONU pentru Copii (UNICEF), a apărat rolul crucial al UNRWA în furnizarea de ajutor copiilor și familiilor palestiniene și a avertizat că „viețile și viitorul” tinerilor sunt în joc.

ONU și statele arabe au criticat decizia, afirmând că aceasta va agrava situația refugiaților palestinieni și va înrăutăți tensiunile din Ierusalimul de Est. Oficialii ONU consideră că retragerea UNRWA va afecta accesul la educație, sănătate și servicii sociale pentru refugiați.

Măsura ar putea alimenta frustrarea în rândul comunității palestiniene, care percepe UNRWA ca pe o instituție esențială pentru susținerea drepturilor și identității lor. Aceasta ar putea duce la noi proteste și tensiuni în Ierusalimul de Est, unde se află taberele de refugiați administrate de UNRWA.

Decizia complică și mai mult perspectiva oricăror viitoare negocieri de pace între israelieni și palestinieni, deoarece statutul Ierusalimului și dreptul de întoarcere pentru refugiați sunt două dintre cele mai delicate aspecte ale conflictului. Prin interzicerea activităților UNRWA, Israelul transmite un mesaj clar privind suveranitatea sa asupra întregului Ierusalim, o poziție respinsă de majoritatea statelor.

Decizia Knesset-ului pune presiune pe țările care susțin financiar UNRWA, inclusiv Statele Unite și Uniunea Europeană, să găsească soluții alternative pentru sprijinirea refugiaților palestinieni. Acești actori vor trebui să decidă dacă vor continua să finanțeze UNRWA sau să dezvolte alte programe de sprijin pentru populația palestiniană.

Interzicerea activităților UNRWA de către Knesset este o mișcare importantă care va redefini rolul agențiilor internaționale în teritoriile controlate de Israel și aduce în prim-plan o poziție fermă a statului israelian cu privire la suveranitatea asupra Ierusalimului. Această măsură poate adânci diviziunile dintre israelieni și palestinieni și complică și mai mult contextul internațional și regional. Rămâne de văzut cum va gestiona comunitatea internațională situația și ce efecte va avea această decizie asupra refugiaților palestinieni și asupra procesului de pace din regiune.

Sursa foto: news.un.org/UNRWA

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!