Home » Coreea de Nord, test cu una dintre cele mai puternice rachete balistice din arsenal

Coreea de Nord, test cu una dintre cele mai puternice rachete balistice din arsenal

Conform autorităților sud-coreene și japoneze, racheta testată de Coreea de Nord pare să fie un model intercontinental

by Laurentiu Rebega

Armata sud-coreeană a raportat că a “detectat o rachetă balistică lansată din zona Phenianului spre Marea de Est, în jurul orei locale 07:10”, referindu-se la Marea Japoniei prin denumirea coreeană. Potrivit Ministerului japonez al Apărării, racheta aparține „categoriei rachetelor balistice intercontinentale”, care au o rază de acțiune de cel puțin 5.500 de kilometri și sunt, de regulă, proiectate pentru a transporta încărcături nucleare.

Coreea de Nord a efectuat recent un test cu una dintre cele mai puternice rachete balistice din arsenalul său, un gest care alimentează tensiunile regionale și îngrijorările la nivel internațional. Conform autorităților sud-coreene și japoneze, racheta testată de Coreea de Nord pare să fie un model intercontinental, capabil să transporte focoase nucleare și să atingă ținte la mare distanță, inclusiv pe teritoriul Statelor Unite.

Racheta testată, de tip Hwasong-18, este considerată una dintre cele mai avansate rachete balistice nord-coreene. Aceasta utilizează combustibil solid, care îi permite să fie lansată mai rapid și fără necesitatea pregătirilor ample cerute de combustibilul lichid, astfel fiind mai greu de detectat și interceptat. Hwasong-18 are o rază de acțiune suficient de mare pentru a ajunge pe teritoriul continental al Statelor Unite și poate fi echipată cu multiple focoase nucleare, făcând-o o armă deosebit de periculoasă și sofisticată.

Era firesc ca acest test să atragă reacții imediate din partea comunității internaționale, în special din partea Statelor Unite, Japoniei și Coreei de Sud, care au condamnat ferm acest act. Testele balistice ale Coreei de Nord contravin rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și sunt considerate o amenințare la adresa stabilității regionale și internaționale. Reacțiile au inclus avertizări și un apel la încetarea testelor balistice, iar oficialii au subliniat necesitatea consolidării cooperării de securitate în regiune pentru a contracara amenințarea nord-coreeană.

Yang Moo-jin, președintele Universității de Studii Nord-Coreene din Seul, a declarat pentru AFP că lansarea nord-coreeană „pare să fi fost realizată de Phenian pentru a distrage atenția de la criticile internaționale legate de desfășurarea trupelor sale în Rusia.” Cu o zi înainte, armata sud-coreeană avertizase că Phenianul ar putea fi în pregătiri pentru un test cu o rachetă balistică intercontinentală sau chiar pentru un test nuclear, în contextul apropierii alegerilor prezidențiale din SUA, programate pentru 5 noiembrie.

Statul Major sud-coreean a specificat că „armata noastră a ridicat nivelul de alertă și colaborează strâns cu autoritățile americane și japoneze în ceea ce privește monitorizarea rachetei balistice a Coreei de Nord, menținând în același timp un nivel ridicat de pregătire de luptă.”

De obicei, Coreea de Nord lansează rachetele sale cele mai puternice și cu rază lungă de acțiune pe o traiectorie ascendentă, evitând astfel direcționarea lor spre exterior pentru a nu survola teritoriile țărilor vecine.

Prin acest test, Coreea de Nord urmărește să-și demonstreze capacitățile militare avansate și să sporească presiunea asupra comunității internaționale. Testul face parte din strategia regimului nord-coreean de a-și consolida poziția de negociere, în special în relația cu SUA, dar și pentru a-și afirma independența și puterea în fața vecinilor săi, Coreea de Sud și Japonia. În contextul tensiunilor geopolitice crescute și al izolării economice severe, Coreea de Nord pare să vadă în dezvoltarea programului său nuclear și balistic un mijloc esențial de protecție și influență.

Acest test balistic de mare putere reafirmă necesitatea unor măsuri internaționale mai stricte, dar și întărirea dialogului diplomatic pentru a preveni escaladarea unor posibile conflicte în Peninsula Coreeană.

Sursa foto: indiatvnews.com

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!