Astăzi, 2 noiembrie, este ziua tăcerii în R. Moldova, înainte de turul II al alegerilor prezidențiale din duminică, 3 noiembrie. Potrivit Codului Electoral, azi și mâine agitația electorală este strict interzisă.
În ajunul turului doi de alegeri, Președintele francez Emmanuel Macron, a publicat un apel către cetățenii Moldovei în limba română. El și-a exprimat speranța că cetățenii moldoveni vor alege calea europeană, subliniind că aceasta este calea libertății și democrației, baza unui viitor comun. „În acest moment important pentru Moldova și Europa noastră, vreau să transmit cuvinte de sprijin și speranță cetățenilor Moldovei. Calea europeană este calea libertății și democrației, baza unui viitor comun. Împreună suntem mai puternici”, a scris Macron pe rețeaua de socializare X.
Și votul prin corespondență pentru turul doi s-a încheiat deja. Secțiile de votare din Canada, Statele Unite, Norvegia, Suedia, Islanda, Finlanda și Suedia au primit 1.447 de plicuri de vot. Numărarea voturilor lor va începe în ziua alegerilor, 3 noiembrie.
Asociația pentru drepturile omului Promo-LEX a prezentat un raport privind încălcările din timpul campaniei electorale în turul doi al alegerilor prezidențiale. Sunt indicate utilizarea resurselor administrative, cheltuielile nedeclarate, implicarea bisericii și incitarea la discriminare.
Alături de multiple dosare întocmite pe motiv de cumpărare de voturi de către gruparea Șor, a fost întocmit un protocol împotriva activiștilor Marin Andoni și Radu Dudković pentru declarații xenofobe adresate lui Alexandr Stoianoglo.
În ajunul turului doi, Președintele Republicii Moldova Maia Sandu s-a întâlnit cu primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban. Acesta a asigurat că susține cursul european și i-a oferit lui Sandu aceleași propuneri pe care le discutase anterior la întâlnirea cu Stoianoglo. Primarul a mai subliniat că este împotriva oricăror încălcări, abuzuri și cumpărare de voturi. Ceban a abordat, de asemenea, subiectul inspecțiilor pe care agențiile guvernamentale le organizează împotriva primarilor și „fabricarea de cazuri”. Sandu a promis că va revizui legea Autorității Naționale de Integritate pentru a opri astfel de abuzuri pe viitor.
Maia Sandu a acordat un interviu presei în limba rusă. Întrebată cu cine ea și echipa ei sunt gata să coopereze în viitorul parlament și ce compromisuri sunt gata să facă și dacă, de exemplu, ea este pregătită să lucreze cu partidul lui Renato Usatîi sau Ion Ceban, Sandu a răspuns că, pentru a evita mita în masă a alegătorilor la alegerile parlamentare, partidele care nu sunt asociate cu Șor trebuie să discute un plan de acțiune imediat după alegeri.
Și Alexandr Stoianoglo a susținut un briefing de presă la care a îndemnat „să nu-l asocieze” cu liderul Partidului Socialiștilor Igor Dodon și a afirmat că programul PSRM diferă în multe privințe de viziunea sa, inclusiv pe problemele Ucrainei. Stoianoglo a mai menționat că el susține integritatea teritorială a Ucrainei.
Între timp, TV8 de la Chișinău a publicat o investigație, „Secretul de la Karlovy Vary”, în care a dezvăluit că Stoianoglo a sărbătorit Crăciunul într-o stațiune din Cehia. Vacanța de 9 mii de euro ar fi fost achitată de „sponsorul mai multor proiecte Șor” Mihail Apostol.
Între timp, Centrul Național Anticorupție (NCC) continuă să revizuiască protocoalele privind mituirea alegătorilor. Cuantumul amenzilor emise pentru astfel de încălcări a depășit deja 3,5 milioane de lei. Poliția a mai raportat că activiștii rețelei Șor au primit mașini și telefoane mobile achiziționate ilegal. Oamenii legii au confiscat una dintre mașinile Suzuki Vitara „donate de Șor” și au reținut două persoane. Iar Agenția pentru Servicii de Stat a raportat că majoritatea angajaților agenției suspectați că au primit bani de la grupul lui Șor prin Promsvyazbank au lucrat în Comrat, Ceadâr Lunga și Vulcănești.
În ajunul alegerilor, cetățenii Moldovei au început să primească e-mailuri presupus de la PAS cu o ofertă de a vota pentru Maia Sandu pentru 1.500 de lei. Deputatul PAS Radu Marian a spus că este fals. Poliția a început o anchetă.
Iar jurnaliștii moldoveni au început să primească apeluri anonime cu amenințări pentru poziția sa promovată în presă.