Home » Primele constatări după victoria Maiei Sandu

Primele constatări după victoria Maiei Sandu

by Gabriela Taranu

Actualul Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale. „Moldova, astăzi ai câștigat. Împreună am demonstrat puterea unității, democrației și angajamentului nostru pentru un viitor decent”, a scris Sandu pe rețeaua de socializare.

În primul tur al alegerilor, care a avut loc pe 20 octombrie, Sandu nu a reușit să adune majoritatea absolută, obținând 42% din voturi. Stoianoglo a primit 26% din voturi. Odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, a avut loc și un referendum privind aderarea Republicii Moldova la UE. Potrivit rezultatelor sale, 50,46% dintre alegători au fost în favoarea integrării europene, în timp ce 49,54% au fost împotriva acesteia. Cetățenii moldoveni au reconfirmat opțiunea proeuropeană în turul doi la prezidențiale, votând majoritar pentru Maia Sandu în fața lui Alexandr Stoianoglo, candidat susținut de forțele pro-ruse, cu un scor de peste 55%.

În vârstă de 52 de ani, Maia Sandu, s-a implicat activ din 2012 în politica de la Chișinău, devenind o figură populară în Occident, pentru că a accelerat eforturile țării sale de a părăsi orbita Moscovei, iar în iunie a început lungul proces al negocierilor de aderare la UE, în timp ce războiul din Ucraina face ravagii la granița de est.

Votul de duminică de la Chișinău vine după alegerile parlamentare de sâmbăta trecută din Georgia, o altă țară ex-sovietică care încearcă să adere la UE, dar unde un partid de guvernământ considerat de mulți occidentali ca fiind din ce în ce mai pro-rus a înregistrat o victorie contestată de opoziție în alegerile parlamentare.

Maia Sandu s-a confruntat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale cu Alexandr Stoianoglo, fost procuror general și care este susținut de Partidul Socialiștilor (PSRM), o formațiune tradițional pro-rusă. Acesta a afirmat însă în campania electorală că, dacă va fi ales președinte, va sprijini integrarea în UE, dar în același timp și dezvoltarea legăturilor cu Rusia, în interesul național. Este exact genul de discurs întâlnit și în Georgia la partidul de guvernământ, Visul Georgian.

Însă în cazul Republicii Moldova scenariul georgian nu a funcționat, chiar dacă în primele ore după încheierea votului în țară adepții opțiunii proeuropene au trăit momente de neliniște, primele rezultate de la urne indicau succesul lui Stoianoglo. Așa, conform rezultatelor numărării a 90% din protocoale, Stoianoglo a fost în frunte cu 50,81%, în timp ce Sandu înregistra 49,19%. Totuși, acest rezultat preliminar nu cuantifica voturile moldovenilor care locuiesc în străinătate, care și de această dată au determinat finalitatea scrutinului. Fără a lua în calcul datele din diasporă, Stoianoglo a obținut 51%, iar Sandu – 49% din voturi. În străinătate, 82% dintre alegători au votat pentru actualul președinte, iar 17% pentru adversarul ei. În total, aproape 1,7 milioane de persoane au participat la alegerile prezidențiale din Moldova, dintre care 304.713 locuiesc în afara țării. Prezența la vot a fost de 54,30%.

Și în acest scrutin votul moldovenilor din diasporă iarăși a fost decisiv, având în vedere că Alexandr Stoianoglo a câștigat votul din țară.

Totodată, în cadrul unei conferințe de presă organizate după miezul nopții când rezultatele au devenit clare, Maia Sandu a ținut să puncteze că moldovenii sunt cei care au salvat țara și au dat tuturor “o lecție de democrație demnă de a fi scrisă în manualele de istorie”.

“Azi, voi aţi salvat Moldova. În alegerea noastră pentru un viitor demn nu a pierdut nimeni. Libertatea, adevărul şi dreptatea au învins. Moldova a reușit să își arate voința și puterea prin votul fiecăruia dintre noi. Am dovedit că, uniți, reușim să-i învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze.

Dragi moldoveni, vă mulțumesc fiecăruia în parte, pentru că ați ieșit la vot indiferent de opțiunea voastră. Asta înseamnă că în sufletele voastre purtaţi dragostea de ţară. Mulţumesc tuturor moldovenilor. Astăzi aţi arătat că noi suntem Moldova cu bune şi cu rele, cu etnii care îşi poartă de grijă, cu multe nevoi, cu istorii zbuciumate”, a declarat Maia Sandu.

“Diaspora, eşti uimitoare. Diaspora noastră ne-a mai dat o lecție din care fiecare trebuie să tragem învățăminte. Moldovenii noștri de departe au arătat din nou că Moldova bate în piepturile lor la fel de puternic ca în piepturile noastre, cei de acasă. Chișinăul a dat dovadă de o mobilizare extraordinară. Tinerii au impresionat cu o mobilizare istorică la vot.

Vreau să știți că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică și vă mulțumesc că am trecut peste supărări, nemulțumiri, ca să ne protejăm țara. Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe: bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii și a fricii în societate.

Sandu a ținut să menționeze spre final că în acest scrutin a văzut vulnerabilitățile proceselor democratice din Republica Moldova și prioritatea imediată a guvernării „este ca să le eliminăm”.

“Cea mai importantă reformă este reforma justiției și lupta împotriva corupției. Și este clar că viteza cu care am mers până acum pe aceste reforme nu este suficientă. Este clar că trebuie să schimbăm abordarea, să avem o discuție largă în societate și să venim cu măsuri care să dea rezultate mult mai repede, pentru că trebuie să avem pregătită țara pentru alegerile parlamentare din anul viitor și, dincolo de asta, trebuie să ne consolidăm democrația”, a conchis Maia Sandu.

De menționat că în urma procesării a 2.200 de procese verbale din totalul de 2.219 (99,14%), Maia Sandu, cu 55,09 la sută, se află detașat în fața contracandidatului ei Alexandr Stoianoglo cu 44,91 la sută.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!