Poate că Donald Trump a început abia acum să se gândească la cum poate ajunge la pace în Ucraina, pe care în plină campanie electorală a promis că o va stabili „în 24 de ore”. În comunicarea cu liderii europeni, el chiar a recunoscut că va trebui să facă presiuni asupra președintelui Rusiei, nu asupra Ucrainei.
Liderii UE reuniți joi și vineri la Budapesta încearcă să cadă de acord cu privire la continuarea sprijinului militar pentru Ucraina dacă Trump decide să-l reducă. Dar nu exclud posibilitatea unei acțiuni comune, probabil într-o formă reformatată. Marea lor îngrijorare este că Trump va încerca să transfere povara financiară asupra Europei, deși nimic din conversațiile inițiale cu el nu sugerează o schimbare majoră a cursului, a declarat pentru Bloomberg o persoană familiarizată cu discuțiile UE și conținutul apelurilor cu Trump.
Cel puțin în una dintre aceste conversații s-a discutat despre posibila abordare a lui Trump cu privire la negocierile cu Vladimir Putin, a declarat un înalt oficial care cunoaște apelul. Potrivit acestuia, Trump a arătat că înțelege că nu poate forța pur și simplu Ucraina să facă concesii lui Putin fără a primi nimic în schimb. Vladimir Zelenski de la Budapesta s-a opus ferm presiunii asupra Kievului, spunând liderilor europeni: „Unii dintre cei prezenți aici au recomandat cu insistență Ucrainei să facă concesiuni. Acest lucru este inacceptabil pentru Ucraina și sinucigaș pentru întreaga Europă”.
Întrebat despre promisiunea lui Trump de a realiza pacea rapid, Zelenski a răspuns: „Toți ne dorim ca acest război să se încheie, este o tragedie… dar dacă se va întâmpla repede, va fi o pierdere pentru Ucraina”.
Înainte de alegeri, Trump nu înțelegea cu adevărat cu ce are de-a face, a spus Thomas Graham de la Consiliul pentru Relații Externe, care l-a consiliat pe președintele George W. Bush cu privire la politica Rusiei: „Trump are o viziune grandioasă despre el însuși ca făcător de pace, dar nimic nu indică faptul că s-a gândit la detaliile acestei probleme.”
Când Trump „descoperă adevărul amar și scapă de iluzia că este posibil să se ajungă la un acord cu Putin, el poate să o ia ca un afront personal”, crede Alexander Merezhko, președintele Comisiei pentru politică externă a Radei Supreme. Atunci președintele american va începe să ajute mai activ Ucraina și ar putea face niște pași radicali pentru a o susține, a declarat deputatul pentru BBC Russian Service.
Trump a spus că intenționează să discute cu Putin. „Cred că vom vorbi”, a spus el pentru NBC, adăugând că a vorbit cu aproximativ 70 de lideri mondiali din 6 noiembrie. Putin, la rândul său, a declarat la o ședință a Clubului Valdai că „nu consideră că este rușinos să-l sun” și este gata să poarte discuții cu Trump. „Ceea ce s-a spus despre dorința de a restabili relațiile cu Rusia și de a ajuta la încheierea crizei ucrainene, în opinia mea, merită, atenție”, a spus el.