Home » Bryan Lanza, declarații controversate despre Crimeea

Bryan Lanza, declarații controversate despre Crimeea

Lanza a menționat că orice încercare de a condiționa pacea de recâștigarea Crimeei ar fi considerată nerealistă

by Laurentiu Rebega

Declarațiile lui Bryan Lanza, fost consilier al președintelui ales Donald Trump, au stârnit controverse, sugerând că viitoarea administrație americană s-ar concentra mai degrabă pe obținerea păcii în Ucraina decât pe sprijinirea încercărilor acesteia de a recâștiga teritoriile ocupate de Rusia. Potrivit afirmațiilor făcute la un post TV, Lanza a declarat că administrația Trump ar cere președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să prezinte o „viziune realistă pentru pace” și că includerea Crimeei în negocieri ar indica lipsa de seriozitate.

„Când Zelenski spune că vom opri aceste lupte, că va fi pace doar odată ce Crimeea va fi returnată, avem vești pentru președintele Zelenski: Crimeea s-a dus”, a declarat el la BBC World Service “Și dacă aceasta este prioritatea dumneavoastră, de a obține Crimeea înapoi și de a avea soldați americani care să lupte pentru a obține Crimeea înapoi, sunteți pe cont propriu”, a adăugat el, ca și cum s-ar fi adresat președintelui ucrainean.

Bryan Lanza a menționat că orice încercare de a condiționa pacea de recâștigarea Crimeei, anexată de Rusia în 2014, ar fi considerată nerealistă de către administrația Trump. „Crimeea a dispărut”, a spus Lanza, sugerând că Statele Unite ar putea accepta o soluție care exclude Crimeea din viitoarele negocieri. Este o poziție îngrijorătoare ce ar putea reflecta o schimbare semnificativă față de abordarea administrației Biden, care a oferit sprijin ferm Ucrainei în eforturile sale de a-și recupera teritoriile ocupate.

Însă un purtător de cuvânt al lui Trump a reacționat la aceste declarații, subliniind că Lanza „nu vorbește în numele președintelui ales”. Această clarificare pare să reflecte dorința lui Trump de a evita angajamente premature sau controverse în privința poziției sale față de conflictul din Ucraina. Totuși, aceasta ridică întrebări cu privire la coerența viitoarei administrații în abordarea acestui subiect sensibil.

Sugestia că administrația Trump ar putea fi dispusă să accepte pierderea Crimeei în schimbul păcii ar putea avea un impact serios asupra relațiilor SUA-Ucraina. O astfel de poziție poate fi interpretată de Kiev ca o reducere a sprijinului american și o potențială capitulare în fața agresiunii ruse. De asemenea, ar putea submina eforturile internaționale de a sancționa Rusia pentru încălcarea suveranității Ucrainei.

La nivel internațional, aceste declarații provoacă îngrijorare în rândul aliaților SUA, în special în Europa de Est, unde țări precum Polonia și statele baltice sunt extrem de sensibile la agresiunea rusă. Acceptarea pierderii Crimeei ar putea fi percepută ca un precedent periculos, care poate încuraja alte acțiuni expansioniste ale Moscovei.

Declarațiile vor consolida poziția Rusiei, care a susținut în mod constant că anexarea Crimeei este un fapt împlinit și că acest teritoriu nu va fi returnat Ucrainei.

Dacă administrația Trump adoptă o poziție mai conciliantă față de Rusia, aceasta ar putea reprezenta o schimbare majoră în politica externă americană. Lanza a sugerat că o soluționare rapidă a conflictului ar putea implica compromisuri teritoriale, ceea ce ar putea reduce durata războiului, dar ar risca să compromită valorile democratice și suveranitatea statelor, pe care SUA le-au apărat în mod tradițional.

Pe de altă parte, o astfel de abordare ar putea fi atractivă pentru publicul american, obosit de războaiele îndelungate și de cheltuielile masive pentru sprijinirea Ucrainei. În acest sens, Trump ar putea încerca să obțină sprijin intern pentru o politică externă mai pragmatică și mai puțin costisitoare.

Declarațiile lui Bryan Lanza, deși contrazise de purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump, au accentul pe „pacea realistă” ceea ce sugerează o abordare care ar putea favoriza încheierea rapidă a conflictului, dar care riscă să compromită sprijinul tradițional al SUA pentru suveranitatea Ucrainei.

Dacă această poziție se va concretiza, ar putea avea implicații majore pentru politica externă americană, relațiile transatlantice și stabilitatea în Europa de Est. Rămâne de văzut cum va echilibra Donald Trump cerințele aliaților, așteptările ucrainenilor și propriile priorități interne în această problemă de o importanță globală.

Sursa foto: captură ecran Facebook

Să auzim de bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!