Pe 10 noiembrie 2024, spațiul aerian al Republicii Moldova a fost încălcat de două drone rusești, ceea ce a atras o reacție promptă din partea autorităților de la Chișinău și a generat tensiuni între Moldova și Rusia. Conform unui raport matinal al Forțelor Aeriene Ucrainene, în aceeași zi, un număr de zece drone au traversat spațiul aerian, unele îndreptându-se către Rusia, Belarus și Moldova. Două dintre acestea au fost descoperite în regiunile moldovenești Căușeni și Râșcani, confirmând astfel intruziunea.
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a condamnat ferm acest incident, afirmând că „două drone capcană rusești, folosite pentru a induce în eroare apărarea aeriană a Ucrainei”, s-au prăbușit în Moldova. Popșoi a subliniat că acest eveniment „a pus în pericol viața cetățenilor moldoveni și a încălcat spațiul nostru aerian”. Printr-o postare pe platforma X (fostul Twitter), ministrul și-a exprimat indignarea față de aceste „incursiuni agresive” și a reiterat condamnarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Anterior, autoritățile moldovenești au raportat descoperirea unor resturi de drone în urma atacurilor aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei, amplificând preocupările de securitate în regiune.
Ca reacție la acuzațiile aduse, Ministerul rus de Externe, prin purtătoarea sa de cuvânt, Maria Zaharova, a respins aceste acuzații ca fiind „atacuri anti-ruse nefondate”. Zaharova a afirmat că Moldova nu a prezentat dovezi concludente privind originea rusească a dronelor, subliniind că autoritățile de la Chișinău ar fi făcut referire la informații neprecizate.
Zaharova a sugerat că acest incident ar putea fi o provocare orchestrată de Ucraina, menționând coincidența apariției informațiilor despre dronele din Moldova cu un raid aerian ucrainean asupra unor ținte din Rusia. Secretarul de presă al Ministerului rus de Externe a interpretat acest incident drept o tentativă de a implica Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
În urma incidentului, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova l-a convocat pe nou-numitul ambasador rus, Oleg Ozerov, pentru a-i prezenta o notă de protest. Surse din cadrul diplomației moldovenești au menționat că, pe lângă problema dronelor, ambasadorul va răspunde și la alte acuzații privind posibile ingerințe în alegerile din Moldova.
Incidentul cu dronele rusești a stârnit o nouă undă de tensiune în relațiile bilaterale dintre Moldova și Rusia, consolidându-se pe fondul sprijinului Moldovei pentru Ucraina. De asemenea, situația evidențiază provocările de securitate cu care se confruntă Moldova în contextul conflictului regional și a încălcărilor repetate ale spațiului său aerian.
Sursa Foto: Genya Savilov/ AFP