Home » Valoarea amenzilor pentru mituirea alegătorilor în Republica Moldova depășește 300 de mii de euro

Valoarea amenzilor pentru mituirea alegătorilor în Republica Moldova depășește 300 de mii de euro

by Gabriela Taranu

În Moldova, în ultima săptămână, autoritățile au aplicat amenzi în valoare de 1,5 milioane de lei cetățenilor care au acceptat bani în schimbul votului lor, ceea ce ridică suma totală a amenzilor la peste 300 de mii de euro.

Potrivit informațiilor furnizate de Centrul Național Anticorupție (CNA), cetățenii care au fost implicați în astfel de practici la alegerile prezidențiale și la referendumul din 20 octombrie au primit amenzi în valoare totală de 6,15 milioane de lei, echivalentul a aproximativ 317 mii de euro. Numai în ultima săptămână, sancțiunile aplicate au însumat circa 78 de mii de euro.

CNA a subliniat că procesul de analiză și revizuire a protocoalelor cu privire la cazurile de mituire a alegătorilor continuă. Aceasta reflectă eforturile susținute ale autorităților moldovene de a combate corupția electorală și de a sancționa persoanele implicate în astfel de practici ilegale.

În contextul acestui fenomen, Viorel Cernăuțeanu, șeful Inspectoratului General al Poliției, a declarat că, în luna octombrie, înaintea alegerilor și referendumului, peste 24 de milioane de dolari au fost transferați din Federația Rusă către Moldova. Potrivit declarațiilor oficiale, aceste fonduri au fost coordonate de oligarhul fugar Ilan Șor și folosite în scheme de mituire electorală.

Procurorul general Ion Munteanu a adăugat că serviciile de informații rusești au avut un rol esențial în dezvoltarea și implementarea acestor scheme. În acest scop, au fost deschise aproximativ 140 de mii de conturi bancare la Promsvyazbank pentru cetățenii moldoveni, prin intermediul cărora a fost transferată „taxa de vot”.

În plus, societatea civilă și observatorii internaționali au atras atenția asupra nevoii de consolidare a legislației electorale pentru a preveni astfel de abuzuri în viitor. Totodată, se solicită mai multe campanii de educație civică pentru a descuraja cetățenii să accepte mita electorală, subliniind consecințele legale și impactul asupra democrației.

Sursa Foto: ziuadeazi.md

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!