Declarațiile de politică externă ale vicepreședintelui Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, nu reflectă poziția oficială a conducerii țării, a declarat ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, într-un interviu acordat jurnalistului BBC Stephen Sackur.
„Doar trei persoane au dreptul să vorbească oficial în numele țării noastre: președintele, șeful și secretarul de presă al Ministerului Afacerilor Externe”, a subliniat diplomatul, referindu-se la Vladimir Putin, Serghei Lavrov și Maria Zaharova. Potrivit lui Kelin, declarațiile vicepreședintelui Consiliului de Securitate pe agenda internațională ar trebui luate ca o opinie personală. „Medvedev spune ceea ce crede cu adevărat. Dar el crede asta ca cetățean privat. El nu spune asta în calitate de oficial”, a explicat ambasadorul.
Kelin a fost întrebat ce părere are despre amenințările nucleare ale lui Medvedev la adresa Londrei, Parisului și Berlinului, după ce diplomatul l-a sfătuit pe ministrul britanic de externe David Lammy „să țină limba”. Șeful Ministerului Britanic de Externe a spus anterior că „Putin și statul său mafiot încearcă să otrăvească lumea cu dezinformare, diviziune și tulburări”.
Kelin a remarcat că Lammy s-a comportat „foarte nepoliticos” și a adăugat că nu cunoaște „un singur politician în lume” care să folosească astfel de expresii, „mai ales în Rusia”. „Dacă ați auzi ce spun Putin sau Lavrov, ați înțelege că acest tip de acuzații sau etichetare este absolut neobișnuit pentru noi”, a menționat ambasadorul. El a mai precizat că nu îl consideră pe Medvedev un politician sau o figură semnificativă.
După invadarea Ucrainei, vicepreședintele Consiliului de Securitate a devenit principalul purtător de cuvânt al retoricii nucleare a Kremlinului. El amenință în mod regulat Occidentul cu un al treilea război mondial și amenință cu distrugerea întregii civilizații în cazul unei amenințări la adresa existenței Rusiei. Printre altele, Medvedev a promis că va lansa o lovitură nucleară asupra Washingtonului, Parisului și Londrei dacă vor fi trimise trupe în Ucraina.
Între timp, Occidentul nu îl ia în serios pe Medvedev. De exemplu, în Uniunea Europeană se crede că fostul președinte al Rusiei are probleme psihice. Purtătorul de cuvânt al UE pentru politică externă, Peter Stano, a spus că Medvedev „încearcă cu disperare să atragă atenția prin difuzarea publică a diagnosticului său”, deoarece el este „întotdeauna numărul doi”.
Sursa poza: Profimedia