Moscova a avertizat că va riposta în urma deciziei Statelor Unite și a Marii Britanii de a permite Ucrainei să folosească rachete cu rază lungă de acțiune în atacuri asupra teritoriului rus. Kremlinul a transmis că „nimic nu este exclus” și a agitat din nou spectrul armelor nucleare, deși experții cred că este mai probabilă intensificarea războiului hibrid.
Kremlinul a anunțat în această săptămână o modificare a doctrinei sale nucleare, precizând că aceasta prevede acum un posibil răspuns nuclear la atacuri asupra teritoriului rus asistate de NATO. Această schimbare stârnește întrebări despre cât de departe este dispus Vladimir Putin să meargă. Totuși, de-a lungul conflictului din Ucraina, Rusia a utilizat frecvent amenințarea nucleară pentru a încerca să descurajeze implicarea occidentală.
SUA au declarat însă că nu au observat nicio mișcare neobișnuită în depozitele de arme nucleare rusești, ceea ce sugerează că, în ciuda retoricii Kremlinului, poziția focoaselor nucleare tactice rămâne neschimbată. Pavel Podvig, cercetător principal la Institutul ONU pentru dezarmare, a explicat că utilizarea armelor nucleare de către Rusia este „puțin probabilă”, întrucât nu ar contribui semnificativ la atingerea obiectivelor militare ale Moscovei. „În acest moment, Rusia avansează pe teren, ceea ce face ca această opțiune să fie inutilă,” a precizat Podvig. Totuși, riscurile nu sunt complet eliminate. „Dacă Kremlinul simte că poate conta pe un răspuns slab din partea Occidentului, nu putem exclude că ar fi dispus să-și asume riscul,” a mai adăugat Podvig.
Experții sugerează că o escaladare a tacticilor hibride este mai probabilă decât utilizarea armelor nucleare. Moscova a demonstrat în trecut o abilitate remarcabilă de a folosi strategii din „zona gri” dintre pace și război pentru a destabiliza Occidentul. Acestea pot include asasinate și sabotaje, atacuri cibernetice, dezinformarea și chiar colaborarea cu interpuși.
Serviciile de informații rusești au fost implicate în asasinate pe teritoriul unor state europene, cum ar fi Regatul Unit, Germania sau Turcia. Moscova a amplificat tensiunile sociale și politice din SUA și Europa prin campanii masive de dezinformare și utilizarea roboților de internet. Rusia a fost acuzată de bruierea semnalelor GPS în regiuni precum Marea Baltică, afectând zborurile avioanelor comerciale. Conform unui raport din Wall Street Journal, Rusia a furnizat rebelilor houthi din Yemen informații pentru a ataca nave occidentale în Marea Roșie.
Tacticile hibride ale Rusiei sunt dificil de contracarat, deoarece ele operează sub nivelul unui conflict deschis. Acțiunile Moscovei beneficiază de negare plauzibilă, iar răspunsurile occidentale sunt constrânse de respectarea normelor internaționale.
„Nu vom bruia semnalele de navigație rusești pentru că acest lucru ar putea provoca accidente grave,” a declarat Elisabeth Braw, expert în securitate. „Rusia este extrem de inovatoare în astfel de tactici. Dacă o operațiune reușește, bine; dacă nu, nu există consecințe pentru ei,” a adăugat ea.
Moscova continuă să colaboreze cu actori de conveniență pentru a-și extinde influența și a efectua operațiuni de destabilizare. De exemplu, serviciile secrete ruse au intensificat cooperarea cu bande criminale în Europa, utilizându-le pentru incendieri și sabotaje. Totodată, grupările paramilitare și statele partenere, precum Belarus sau Coreea de Nord, joacă un rol activ în sprijinirea intereselor Kremlinului.
Cel mai probabil, Rusia va continua să intensifice războiul hibrid, exploatând lacunele din apărarea Occidentului pentru a destabiliza regiunile vizate. Răspunsurile democratice rămân complicate, întrucât respectarea normelor internaționale limitează opțiunile directe de contracarare. Cu toate acestea, consolidarea unității occidentale și investițiile în apărarea cibernetică și contrainformații sunt esențiale pentru a reduce impactul acțiunilor Moscovei.
Sursa foto: defensenews.com