Conducerea NATO discută despre lansarea unor lovituri preventive de înaltă precizie pe teritoriul Rusiei în cazul unui conflict armat între Moscova și alianță, a declarat președintele Comitetului Militar NATO, amiralul Rob Bauer, la o conferință la Bruxelles. „Este mai inteligent să nu așteptăm, ci să lovim lansatoarele din Rusia dacă ne atacă. Este nevoie de o combinație de lovituri de precizie care să dezactiveze sistemele folosite pentru a ne ataca și trebuie să lovim mai întâi”, a spus Bauer, citat de Reuters.
El a adăugat că Alianța Nord-Atlantică trebuie să-și completeze stocul de arme, să actualizeze sistemele de apărare aeriană și sistemele de lovitură de înaltă precizie.
Cu ceva timp înainte, tot el a avertizat că conducerea marilor companii occidentale trebuie să se pregătească pentru condițiile de război și să își ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință pentru a se face mai puțin vulnerabile la șantajul din Rusia și China. Potrivit lui, descurajarea inamicului include nu numai capacitățile militare, ci și utilizarea tuturor instrumentelor disponibile într-un război.
„Dacă putem asigura livrarea tuturor serviciilor și bunurilor vitale în orice condiții, aceasta va fi o parte cheie a forței noastre de descurajare”, a mai spus amiralul.
La mijlocul lunii octombrie, șeful Serviciului Federal German de Informații, Bruno Kahl, a spus că Rusia ar putea ataca NATO până în 2030. Potrivit acestuia, Kremlinul vede Germania ca pe un adversar, deoarece Berlinul este al doilea cel mai mare susținător al Kievului. El a subliniat, de asemenea, că probabilitatea ca NATO să invoce Clauza de apărare reciprocă va rămâne ridicată în următorii ani.
Vladimir Putin urmărește nu doar să extindă influența Kremlinului în Europa, ci și să înlocuiască prezența militară a SUA de pe continent, întrucât cheltuielile pentru apărare ale Statelor Unite le depășesc semnificativ pe cele ale Uniunii Europene, a adăugat șeful serviciilor de informații germane: „Suntem în confruntare directă cu Rusia”. Kahl a mai spus că scopul lui Putin nu este doar să preia Ucraina, ci „de fapt se străduiește să creeze o nouă ordine mondială”.
Anterior, Putin a spus că Rusia nu va lupta cu Alianța Nord-Atlantică, deoarece doar cheltuielile pentru apărare ale SUA depășesc de multe ori cheltuielile Rusiei. El a cerut, de asemenea, să nu creadă declarațiile despre planurile Moscovei de a ataca Europa. „Ceea ce spun ei despre faptul că vom ataca Europa după Ucraina este o prostie totală, intimidarea populației noastre doar pentru a storca bani de la ei, de la poporul nostru”, a spus Putin pentru Moscow Times.
Sursa poza: taggeschau.de