După declanșarea protestelor împotriva suspendării integrării europene a Georgiei, forțele de securitate georgiene l-au reținut pe fondatorul companiei de televiziune Mtavari și al partidului de opoziție Ahali, tot el este și liderul Coaliției pentru Schimbare, Nika Gvaramia, informația a fost relatată agenția Echo of the Caucas.
Polițiștii au efectuat percheziții la birourile partidelor Unitate – Mișcarea Națională, Coaliția pentru Schimbare și Droa. După cum notează Newsgeorgia, forțele de securitate l-au bătut sever pe Gvaramia, iar poliția a confiscat căști, măști de gaze, steaguri, truse de prim ajutor și artificii din birourile partidului. În timpul perchezițiilor, ofițerii Ministerului Afacerilor Interne au căutat articole care ar putea dovedi caracterul violent al protestelor.
Poliția a reținut și reprezentanți ai altor partide de opoziție, printre ei fondatorul mișcării studențești Dafioni, Zviad Tsetskhladze, și a percheziționat casa administratorului platformei Daitov Facebook, Ilya Glonti. Pe această platformă, participanții și organizatorii de proteste difuzează diferite tipuri de informații despre mitinguri.
Președintele georgian Salome Zurabișvili a declarat că partidul de guvernământ Visul Georgian a închis magazinele care vindeau măști de gaz, ochelari de protecție și căști, privând protestatarii pașnici de protecție de bază. Ea a numit reținerea liderilor opoziției manifestare de „represie”.
„Apelul meu urgent către partenerii noștri și către toți cei care doresc să prevină adâncirea crizei și a instabilității: este timpul să punem presiune puternică asupra partidului de guvernământ, care duce țara în abis! Să nu fie târziu! – a scris ea pe pagina sa de pe rețeaua de socializare X.
Protestele în masă în Georgia au început la sfârșitul lunii octombrie, după victoria partidului de guvernământ Visul Georgian în alegerile parlamentare. Rezultatele votului au provocat nemulțumiri în rândul unei părți a populației care a bănuit fraudă. La sfârșitul lunii noiembrie, nemulțumirea s-a intensificat după ce premierul Irakli Kobakhidze a anunțat amânarea negocierilor cu Uniunea Europeană privind integrarea europeană a țării până în 2028. Un val de mitinguri a cuprins Tbilisi, Batumi, Kutaisi și alte orașe. În timpul protestelor au avut loc confruntări cu poliția, care a folosit măsuri dure împotriva manifestanților.
Pe fondul protestelor, cinci ambasadori georgieni în străinătate și-au dat demisia. Peste 135 de diplomați au semnat o declarație prin care condamnă decizia autorităților de a amâna negocierile privind integrarea europeană. Criticile au venit și din partea angajaților Băncii Naționale, ai Ministerului Educației, ai Primăriei din Tbilisi și ai Curții Constituționale. Unele dintre universitățile și școlile din țară au intrat în grevă și au oprit cursurile în semn de protest față de respingerea integrării europene.
Lituania, Letonia și Estonia au anunțat introducerea de sancțiuni împotriva autorităților georgiene, inclusiv a miliardarului și fostului prim-ministru Bidzina Ivanișvili. Ministerul de Externe al Estoniei a declarat că restricțiile vizează „conducerea guvernului autoproclamat al Georgiei” și ar trebui să servească drept exemplu pentru UE și SUA.
Sursa poza:AP/Zurab Tsertsvadze