Home » Acordul care va scoate fermierii europeni în stradă

Acordul care va scoate fermierii europeni în stradă

Uniunea Europeană și MERCOSUR anunță că au ajuns la un acord pentru un tratat de liber-schimb ce se negociază de 25 de ani

by Laurentiu Rebega

Uniunea Europeană, sub conducerea președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnat vineri, la Montevideo, un acord comercial major cu grupul Mercosur, format din Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay. Acest acord, care s-a încheiat după 25 de ani, promite să creeze o piață liberă pentru peste 700 de milioane de oameni. Cu toate acestea, decizia a provocat o serie de reacții negative din partea fermierilor europeni, ecologiștilor și unor state membre ale UE, alimentând dezbateri cu privire la implicațiile economice, sociale și ecologice ale acestui parteneriat.

Acordul comercial își dorește să reducă barierele tarifare între UE și țările Mercosur, generând beneficii economice pentru ambele părți. Dar ce va conține acest raport?

  1. Țările Mercosur vor reduce taxele de import pentru produse europene precum mașini, haine, alimente procesate și medicamente.
  2. UE va permite importuri controlate de carne de vită, porc, etanol, miere și zahăr, cu o limită de 99.000 de tone de carne de vită anual, reprezentând 1,6% din consumul total al UE, conform Comisiei Europene.

Parteneriat este văzut ca o oportunitate pentru Germania și Spania, care susțin că acordul deschide o „punte economică fără precedent” între Europa și America Latină. Cancelarul german Olaf Scholz a lăudat crearea acestei piețe comune, în timp ce premierul spaniol Pedro Sánchez a evidențiat potențialele beneficii economice și geopolitice ale acordului.

În ciuda avantajelor economice, acordul a fost întâmpinat cu critici dure din partea unor state membre și organizații de fermieri

Franța, prin președintele Emmanuel Macron, a denunțat acordul drept „inacceptabil” și „foarte prost,” susținând că acesta nu oferă suficiente garanții pentru protecția mediului.

Polonia și Italia și-au exprimat de asemenea îngrijorările, subliniind riscurile economice și sociale pentru agricultorii europeni.

COPA COGECA, organizația care reprezintă fermierii europeni, a anunțat proteste majore, temându-se că produsele ieftine din America de Sud vor submina prețurile locale și veniturile producătorilor europeni.

Ecologiștii și activiștii pentru drepturile comunităților indigene au criticat acordul, subliniind posibilele consecințe asupra mediului.

Laura Restrepo Alameda, reprezentantă a Climate Action Network Latin America, a avertizat că implementarea acordului ar putea agrava criza ecologică din America de Sud, în special prin intensificarea defrișărilor și degradarea ecosistemelor.

S-a atras atenția asupra drepturilor comunităților indigene, care ar putea fi afectate de extinderea agriculturii intensive și de exploatarea resurselor naturale în țările Mercosur.

Pentru a calma temerile, Comisia Europeană a subliniat că acordul include măsuri de protecție menite să limiteze impactul economic asupra agricultorilor europeni și riscurile ecologice.

Importurile de carne de vită și alte produse agricole vor fi strict controlate și limitate la cantități care să nu perturbe piața europeană. În același timp, parteneriatul prevede obligații suplimentare pentru țările Mercosur în privința respectării standardelor de mediu, inclusiv angajamente legate de combaterea defrișărilor.

Cu toate acestea, acordul trebuie să fie aprobat de statele membre ale UE și de Parlamentul European, un proces care se anunță complicat din cauza opoziției puternice venite din partea unor guverne și organizații civile.

Acordul UE-Mercosur reprezintă o inițiativă economică ambițioasă, în opinia Comisiei Europene, cu potențiale beneficii comerciale semnificative, dar care va fi însoțit de provocări considerabile legate de impactul asupra agriculturii europene, ecologiei și drepturilor comunităților indigene.

Diviziunile dintre statele membre ale UE și nemulțumirile fermierilor și ecologiștilor vor juca un rol important în determinarea viitorului acestui parteneriat. Aprobarea finală a acordului depinde de capacitatea liderilor europeni de a reconcilia interesele economice și sociale cu angajamentele lor privind sustenabilitatea și protecția mediului.

Sursa foto: Adèle Violette

Să auzim e bine!

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!