Home » Căderea regimului Assad a schimbat raportul de putere în Orientul Mijlociu

Căderea regimului Assad a schimbat raportul de putere în Orientul Mijlociu

by Gabriela Taranu

Căderea regimului Assad va avea un impact puternic asupra Orientului Mijlociu, dar și asupra echilibrului global de putere, notează The Wall Street Journal. Războiul civil din Siria care a adus la pierderea a 600 de mii de vieți, peste 13 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele, dintre care 6,2 milioane au părăsit țara, se pare că a luat o pauză. Și chiar dacă la această etapă câștigătorii și învinșii par deja vizibili, totuși, într-o țară profund traumatizată și înfundată în violență precum Siria, multe vor depinde de cât de pașnică va fi tranziția către o nouă formă de guvernare și dacă diferitele fracțiuni, grupuri naționale și religioase vor putea evita noi conflicte.

Badr Jamous, unul dintre principalii politicieni de opoziție din Siria, a declarat pentru WSJ: „Vedem schimbări uriașe în regiune. Turcia a devenit mai puternică, Rusia a devenit mai slabă, Iranul a devenit mai slab. Dar sirienii sunt cei care vor juca acum un rol mai mare, nu ca înainte. Toată lumea va trebui să ne asculte vocea și deciziile noastre”.

Colapsul regimului lui Assad este o victorie uriașă pentru Turcia devenită principalul patron al opoziției siriene reprezentată de gruparea Hayat Tahrir al-Sham, care a jucat un rol major în cea mai recentă ofensivă. Căderea lui Assad îl va ajuta pe Erdogan să-și avanseze agenda geopolitică, oferindu-i oportunitatea de a atinge mai multe obiective strategice, inclusiv stoparea separatiștilor kurzi din nord-estul Siriei cu legături cu kurzii din Turcia, notează Politico. Întreprinderile turcești vor putea, de asemenea, să câștige bani frumoși din perspectiva reconstrucției Siriei.

 

În timpul ofensivei rebelilor, nici Iranul și nici Rusia nu au putut oferi un sprijin necesar pe care l-a primit Assad în trecut. Slăbiciunea Rusiei a fost subliniată și de Donald Trump, care a scris pe rețeaua sa de socializare Truth Social: „Rusia, pentru că este atât de blocată în Ucraina și a pierdut peste 600.000 de soldați acolo, pare să nu poată opri acest marș prin Siria, țară pe care a apărat-o de ani de zile”.

Căderea lui Assad îl va ajuta pe Erdogan să-și avanseze agenda geopolitică, oferindu-i oportunitatea de a atinge mai multe obiective strategice, inclusiv stoparea separatiștilor kurzi din nord-estul Siriei, notează Politico. Întreprinderile turcești vor putea, de asemenea, să câștige bani frumoși din reconstrucția Siriei.

Spre deosebire de Turcia, interesele Rusiei în noua realitate vor fi luate în considerare mai puțin, deși se pare că Moscova nu a suferit o înfrângere atât de gravă precum Teheranul. Ambasada Iranului la Damasc a fost jefuită imediat după ce rebelii au preluat puterea, iar Teheranul și-a pierdut principalul aliat în „axa rezistenței” și un coridor terestru extrem de important privind comunicarea cu Hezbollah din Liban. „Din păcate, tot ce am construit în 40 de ani s-a prăbușit peste noapte”, a declarat Asghar Zarei, un analist apropiat regimului, la televiziunea de stat iraniană (citat de Financial Times). – Va fi extrem de greu să ne restabilim pozițiile. Trebuie să ne asigurăm că acest lucru nu se întâmplă în Irak sau Yemen. Va trebui să ne strângem cureaua în alte locuri”.

Simțind că pierde pozițiile în Siria, Moscova a întreprins încă în această vară eforturi de a  organiza o întâlnire între liderii sirieni și turci, scrie Politico. Însă aceste eforturi s-au consumat în van, iar procesul de pace care putea deschide Siria afacerilor rusești și putea asigura securitatea bazelor aeriene și maritime rusești din această țară, așa și nu a fost realizat. În acest fel, bazele rusești din Siria care joacă un rol important în capacitatea Rusiei de a influența Orientul Mijlociu și Africa, unde ea este implicată în conflicte din Libia, Sudan, Republica Centrafricană, Mali și Niger, sunt puse sub un pericol iminent.

La moment, după cum asigură o sursă TASS din Kremlin, „liderii opoziției au garantat securitatea bazelor militare rusești și a instituțiilor diplomatice din Siria”. Ambasada Rusiei la Damasc nu a fost avariată, deși avioanele rusești au efectuat mai multe lovituri asupra rebelilor în timpul înaintării acestora.

Cu câteva ore înainte ca Assad să fugă, Rusia a primit probabil asigurări că ar putea păstra bazele sale în perioada de tranziție, potrivit unor diplomați care au participat sâmbătă la WSJ la discuțiile din Siria între Rusia, Iran, Turcia și principalele țări arabe. În plus, majoritatea armelor confiscate de la Assad sunt de origine rusă și sovietică, așa că noul guvern la Damasc ar putea fi interesat de o anumită cooperare militară cu Moscova, a declarat Ammar Kahf, directorul executiv al think tank-ului Omran, legat de opoziție.

Cum n-ar evolua evenimentele de mai departe în Siria, la această etapă este evident că căderea regimului Assad a schimbat radical raportul de forțe în zona Orientului Mijlociu, iar printre perdanții principali ai actualei partide geopolitice din zonă se numără Iranul și Rusia, pe când Turcia jubilează o victorie de proporții.

Sursa poza: worldatlas.com

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!