Bulgaria a declarat că va înceta furnizarea de gaz rusesc prin Turkish Stream, dacă Gazprom nu va găsi o modalitate de a plăti pentru aceasta. Monopolul rusesc a pierdut capacitatea nu numai de a accepta plăți pentru gazul său, ci și de a plăti pentru livrarea acestuia după introducerea sancțiunilor americane împotriva Gazprombank.
Gazprom a plătit Bulgartransgaz, care transportă combustibilul în Serbia și Ungaria, prin Gazprombank, dar această posibilitate a dispărut după introducerea pe 21 noiembrie a sancțiunilor împotriva băncii. În urmă cu cinci zile, Vladimir Putin, prin decret, a actualizat procedura de plată, adăugând un mecanism de compensare a cererilor reconvenționale. Dar acest lucru a avut ca scop, în primul rând, să le permită cumpărătorilor de gaze să plătească pentru el. În cazul tranzitului, situația este inversă.
Oferta Gazprom reprezintă cea mai mare parte a aprovizionării prin Bulgaria, pe care trebuie să o plătească pentru tranzit. „Bulgartransgaz își va îndeplini cu strictețe obligațiile contractuale și nu va permite tranzitul gazelor naturale dacă serviciul nu este plătit”, a declarat ministrul Energiei, Vladimir Malinov, reporterilor la Sofia, citat de Bloomberg. Este responsabilitatea „companiei care a rezervat capacitatea și a plătit prin Gazprombank să găsească o soluție dacă dorește să primească acest serviciu”, a adăugat el, referindu-se la Gazprom.
Au fost primite plăți pentru livrările anterioare, iar Rusia are până pe 10 decembrie pentru a găsi o soluție, a spus Malinov.
Aproape 18 miliarde de metri cubi de gaze sunt furnizate anual prin Bulgaria către Serbia și Ungaria, o parte din acest volum se adresează și țărilor din Balcanii de Vest. De când conducta a fost lansată la începutul anului 2022, Bulgaria a primit taxe de tranzit de peste 750 de milioane de dolari.
Ungaria și-a exprimat deja îngrijorarea cu privire la amenințarea la adresa securității energetice a Europei. Situația este complicată de faptul că din ianuarie va înceta să mai funcționeze și ruta de tranzit prin Ucraina, de unde curg gazele către Ungaria și Slovacia. Kievul a declarat că nu intenționează să prelungească acordul, care expiră la sfârșitul acestui an.
Instalațiile de depozitare a gazelor din Europa, pline cu 95% la începutul sezonului, sunt acum pline cu 82%. Consumul de gaze din noiembrie și începutul lunii decembrie a avut loc într-un ritm mai rapid decât media din ultimii cinci ani. Prețul gazului a fluctuat la 44-48 euro/MWh în ultima lună, iar la licitație de marți a fost de 45,5 euro.
Sursa poza: forbes.ro