Deputații moldoveni au adoptat starea de urgență în cadrul unei ședințe din 12 decembrie. Pentru introducerea regimului au votat 56 de deputați din partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Împotrivă au votat 17 deputați din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, doi s-au abținut. Guvernul a propus introducerea stării de urgență în sectorul energetic cu începere din 16 decembrie curent.
Motivul principal este incertitudinea privind continuarea livrărilor de gaze rusești către Moldova din 2025. De la sfârșitul anului 2022, Gazprom furnizează Moldovei 5,7 milioane de metri cubi de gaz. Întregul volum de gaz este trimis în Transnistria, unde este utilizat pentru nevoile casnice și pentru producerea de energie electrică la stația de la Cuciurgan (controlată de Moscova )și care este furnizorul principal de energie electrică al malului drept al Nistrului. Important de menționat că Transnistria nu achită plata pentru gazul consumat, aceasta fiind principala pârghie de susținere economică a regimului de la Tiraspol de către Moscova.
La sfârșitul anului 2024, acordul dintre Rusia și Ucraina privind tranzitul gazelor se încheie. Kievul a declarat în repetate rânduri că nu va prelungi acordul de tranzit. Deja fostul ministru al Energiei moldovean, Viktor Parlikov, a purtat negocieri la Sankt Petersburg cu șeful Gazprom Alexei Miller, dar părțile nu au ajuns la niciun acord. Potrivit lui Parlikov, Gazprom a legat oferta de furnizare de datoria de gaz a malului drept. Pozițiile Gazprom și a Chișinăului în problema datoriei sunt diametral opuse.
Potrivit contractului valabil până în octombrie 2026, Gazprom trebuie să livreze gaze la granița cu Moldova. O rută alternativă prin care Rusia poate furniza gaz Moldovei este gazoductul transbalcanic care traversează Turcia. 16 decembrie este termenul limită pentru care Gazprom își rezervă capacitatea pentru Moldova prin gazoductul transbalcanic.
Costul energiei electrice generate de stația de la Cuciurgan pentru malul drept al Nistrului este de 66 USD pe 1 MWh. În România, prețul mediu la bursă este de aproximativ trei ori mai scump – 180 USD pe 1 MWh (855 RON). În timpul iernii, Centrala Electrică de la Cuciurgan produce 70% din energia electrică consumată pe malul drept.
Nota explicativă a proiectului de lege adoptat menționează că potențialele lipsuri de energie electrică pot fi acoperite de România în cadrul oportunităților comerciale oferite de Rețeaua Europeană a Operatorilor de Sisteme de Transport de Energie Electrică (ENTSO-E). Capacitatea totală furnizată Moldovei și Ucrainei este de 2100 MWh, din care doar 315 MWh sunt destinate Moldovei.
Totuși, după cum reiese din nota explicativă, dacă acest lucru nu este suficient pentru a acoperi deficitul, atunci energia electrică va fi furnizată la prețuri mai mari.
Documentul mai notează că acum este posibilă o „situație mai complicată decât cea care a existat în noiembrie 2022”. La acel moment, Centrala Electrică de la Cuciurgan funcționa doar pentru Transnistria, iar ca urmare a atacului Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, în Moldova a avut loc o întrerupere completă de câteva ore.
În plus, nota explicativă notează că din ianuarie până în aprilie, zona transnistreană are nevoie de 430 de milioane de metri cubi de gaz pentru a acoperi nevoile tuturor categoriilor de consumatori, iar consumul de energie electrică în regiune va fi de 393,3 mii MWh.
Pe malul drept, consumul de energie electrică va fi de 1,2 milioane MWh, din care 0,9 milioane MWh. va trebui importat.
Introducerea stării de urgență, după cum reiese din nota explicativă, va permite, în special, aplicarea măsurilor de ordin extraordinar în sectorul energetic.
Sursa poza: investigative-report.ro