Home » Uniunea Europeană impune, pentru prima dată, sancțiuni Rusiei din cauza amenințărilor hibride

Uniunea Europeană impune, pentru prima dată, sancțiuni Rusiei din cauza amenințărilor hibride

by Gabriela Taranu

Pe 16 decembrie 2024, Consiliul Uniunii Europene a adoptat, în premieră, sancțiuni împotriva Rusiei pentru acțiuni destabilizatoare de natură hibridă, vizând 16 persoane fizice și 3 entități juridice implicate în aceste activități. Măsurile restrictive au fost anunțate printr-o declarație oficială a Consiliului UE.

Decizia de a impune sancțiuni vine ca răspuns la „acțiunile destabilizatoare ale Rusiei și la disprețul față de ordinea internațională bazată pe reguli și dreptul internațional”. În cadrul acestei măsuri, a fost inclusă Unitatea 29155 a GRU (Direcția Principală a Statului Major al Rusiei), cunoscută pentru implicarea în asasinate și alte operațiuni subversive, inclusiv atacuri cibernetice și bombardamente în diverse țări europene.

Printre entitățile vizate de sancțiuni se numără Grupul Panafrican de Comerț și Investiții, o rețea de dezinformare pro-rusă activă în Africa, precum și fondatorul acesteia, Haruna Duamba. De asemenea, a fost sancționată și Inițiativa Africană, o agenție de presă care promovează propaganda rusă pe continentul african, alături de Artem Kureev, redactor-șef și ofițer al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, și un înalt oficial GRU care a preluat operațiunile Grupului Wagner în Africa după moartea lui Evghenii Prigojin.

Sancțiunile UE vizează și alți actori implicați în campaniile de dezinformare, inclusiv pe Sofia Zaharova, oficial din administrația prezidențială rusă, și pe Nikolai Tupikin, șeful corporației de stat „Struktura”, care au fost implicați în operațiuni de manipulare informațională, precum campania „Dublura” a Rusiei.

Alte persoane sancționate sunt Vladimir Sergienko, fost asistent al deputatului german Evghenii Schmidt, care a colaborat cu serviciile de informații ruse, și omul de afaceri rus Viza Mizaev, alături de partenerul său și soția acestuia, care au desfășurat operațiuni de informații împotriva serviciilor de securitate din Germania.

În plus, sancțiunile vizează și colaboratori ai guvernului rus din Franța, cum ar fi Alesya Miloradovici și omul de afaceri moldovean Anatolii Prizenko, care a facilitat deportarea unor cetățeni moldoveni din Franța în octombrie 2023.

În urma acestor măsuri, persoanele și entitățile sancționate vor avea activele înghețate și vor fi supuse unei interdicții de călătorie în UE. De asemenea, cetățenii și companiile UE nu vor mai avea voie să le acorde fonduri sau sprijin financiar.

Aceste sancțiuni reprezintă o amplificare a măsurilor adoptate anterior de Uniunea Europeană și reflectă o reacție fermă împotriva activităților hibride desfășurate de Rusia. Regimul de sancțiuni a fost negociat de reprezentanții permanenți ai statelor membre ale UE încă din octombrie 2024.

În ciuda acestor măsuri, Uniunea Europeană a reafirmat că susținerea Ucrainei nu va fi afectată de aceste acțiuni, având în vedere că activitățile destabilizatoare ale Rusiei nu vor schimba hotărârea UE de a sprijini Ucraina în fața agresiunii ruse.

Sursa poza: stirileprotv.ro

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!