Ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto a declarat că a blocat includerea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril și a reprezentantului permanent al Rusiei la ONU, Vasilii Nebenzia, în lista de sancțiuni a UE.
El a spus acest lucru într-o conferință de presă în urma întâlnirii miniștrilor de externe ai Uniunii Europene de luni, 16 decembrie, scrie Magyar Hang.
Szijjarto a explicat că nu a blocat introducerea celui de-al 15-lea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, deoarece acesta prevede o excepție pentru Ungaria în ceea ce privește exportul de produse rafinate din petrol rusesc. „A fost important pentru noi și, pentru că am reușit să eliminăm ideile nebunești din acest pachet de sancțiuni, nu am pus veto”, a adăugat el.
Șeful Ministerului de Externe al Ungariei a inclus impunerea de sancțiuni asupra Patriarhului Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril ca astfel de „idei nebunești”, care, din cauza opoziției de la Budapesta, a fost blocată din 2022.
„Cred că impunerea de sancțiuni asupra liderilor și oficialilor bisericești ar trebui evitată cu orice preț, pentru că dacă nu putem vorbi între noi pe linia bisericii, ultima speranță de pace va fi pierdută”, a spus Szijjarto.
El a mai spus că UE intenționează să impună sancțiuni ambasadorului Rusiei la ONU Vasilii Nebenzia și a numit acest lucru ciudat, deoarece ONU este „ultimul refugiu în care au loc consultări politice”, iar sancțiunile ar „închide o altă cale finală către pace”.
Europarlamentarul Michael Gahler, purtător de cuvânt al Partidului Popular European (PPE) pentru afaceri externe, a avut o replică extrem de dură la intenția Ungariei de a-l salva de sancțiunile UE pe patriarhului rus Kiril, un susținător al invadării Ucrainei.
„Orban îl protejează pe Patriarhul Kiril de sancționarea de către UE. Kirill binecuvântează crimele de război pe care dictatorul rus le ordonă în Ucraina. Să vă fie rușine! Într-o zi va fi dezvăluit Kompromat-ul prin care rușii vă țin supuși. Ce rușine pentru Ungaria, o țară iubitoare de libertate!”, a scris Gahler pe contul său de Twitter.
Să reamintim că la 16 decembrie, Consiliul UE a adoptat cel de-al 15-lea pachet de măsuri restrictive economice și individuale împotriva Rusiei, care a inclus în special oficiali nord-coreeni și furnizori chinezi de kituri de drone.
Ca parte a pachetului, UE a impus sancțiuni pentru 54 de persoane și 30 de organizații. Aceste măsuri sunt menite să contracareze evaziunea de la sancțiuni prin țintirea „flotei din umbră” ruse și să slăbească complexul militar-industrial rus.