Home » Forțele israeliene au pătruns azi în Al Baaz din înălțimile Golan

Forțele israeliene au pătruns azi în Al Baaz din înălțimile Golan

Acțiune se înscrie într-o serie de extinderi teritoriale recente ale forțelor israeliene în zona înălțimilor Golan

by George C.

Forțele israeliene au desfășurat o nouă incursiune duminică în orașul Al Baaz, situat în provincia Quneitra, precum și în regiunea înălțimilor Golan, aflată sub ocupație israeliană, a raportat televiziunea siriană afiliată noii administrații de la Damasc, conform agenției EFE.

„Forțele de ocupație israeliene au intrat în orașul Al Baaz, din provincia Quneitra,” a precizat postul sirian de televiziune, fără a oferi detalii suplimentare despre operațiunea militară. Până în prezent, armata israeliană nu a transmis o reacție oficială privind aceste afirmații.

Această acțiune se înscrie într-o serie de extinderi teritoriale recente ale forțelor israeliene în zona înălțimilor Golan. În cursul acestei săptămâni, acestea au avansat noi kilometri la periferia provinciei Deraa, aproape de granița cu Iordania, consolidând astfel prezența militară în regiune.

Sâmbătă, armata israeliană a confirmat că o persoană a fost rănită în timpul unui protest desfășurat în zona Marbah, din sudul Siriei. Demonstranții au cerut retragerea imediată a soldaților israelieni de pe teritoriul sirian, denunțând ceea ce consideră a fi o încălcare flagrantă a suveranității naționale.

Intrarea forțelor israeliene în zona demilitarizată a înălțimilor Golan pe 8 decembrie a marcat un moment de escaladare în regiune. Această acțiune a survenit la scurt timp după ce regimul președintelui Bashar al-Assad a fost răsturnat de insurgenți islamiști, iar controlul asupra Damascului a fost pierdut. Înălțimile Golan, ocupate în mare parte de Israel din 1967, au devenit astfel un punct strategic esențial pentru desfășurările militare ulterioare.

Autoritățile israeliene susțin că această desfășurare de trupe este temporară și justificată de necesitatea asigurării securității regionale. Totuși, mișcarea a atras critici vehemente din partea țărilor arabe și a comunității internaționale. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat acțiunea, declarând că reprezintă o încălcare clară a acordului de separare a forțelor dintre Israel și Siria, semnat în 1974. Potrivit acestui acord, zona demilitarizată din înălțimile Golan ar trebui să rămână un spațiu neutru, fără prezență militară activă.

Criticii avertizează că aceste acțiuni riscă să destabilizeze și mai mult o regiune deja marcată de ani de conflict și că ele contravin eforturilor internaționale de restabilire a păcii și securității în Orientul Mijlociu.

Sursa foto: TPS/ Image Credit: ANI / devdiscourse.com

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!