Președintele interimar al regiunii separatiste Abhazia, Badra Gunba, a emis un comunicat de presă în care a semnalat gravitatea crizei politice din luna noiembrie, care a avut consecințe severe, inclusiv prăbușirea sistemului energetic și deteriorarea relațiilor cu Rusia. Gunba a avertizat sâmbătă că republica se află într-o „catastrofă umanitară” din cauza lipsei de electricitate, subliniind că locuitorii regiunii s-au „trezit în întuneric total, atât la propriu, cât și la figurat”.
„O pană de curent de 9-11 ore pe zi reprezintă o sentință de moarte pentru sistemele de sănătate și educație. Acest lucru pune în pericol viețile și sănătatea copiilor, vârstnicilor și altor segmente vulnerabile ale populației. Abhazia riscă o adevărată catastrofă umanitară”, a declarat Gunba într-un comunicat oficial.
Liderul separatist a cerut ajutorul Rusiei pentru a asigura furnizarea de energie electrică, după ce ministrul interimar al energiei din Abhazia a anunțat că Moscova nu a răspuns solicitărilor de asistență ale republicii. Potrivit Digi24, Gunba a făcut apel și către forțele politice din Abhazia să depășească diviziunile interne și să evite acțiuni care ar putea afecta relațiile cu aliații regiunii, subliniind că „nu avem mulți astfel de aliați, iar cel mai important este Federația Rusă”.
Într-o reacție oficială, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a fost întrebat de jurnaliști despre posibilitatea unui răspuns din partea Moscovei la cererea Abhaziei și a afirmat: „Când va veni o solicitare, vom răspunde, desigur. Abhazia este aproape de noi. O recunoaștem ca stat. Sunt vecinii noștri și le dorim stabilitate, prosperitate și fericire. Desigur, împreună cu noi.”
În Abhazia, penuria de energie electrică este o problemă recurentă între lunile noiembrie și aprilie, potrivit RBC. Sursa principală de energie a regiunii este centrala hidroelectrică Inguri, dar producția de electricitate a scăzut semnificativ din cauza nivelului scăzut al apei din rezervorul Jvar. De asemenea, Abhazia depinde de importuri de energie electrică din Rusia.
Pe 11 decembrie, centrala Inguri a încetat să funcționeze, iar întreruperile de curent au devenit frecvente în toată regiunea. Abhazia ar putea importa energie din Rusia, dar nu dispune de fonduri pentru a acoperi costurile suplimentare, iar bugetul pentru 2024 nu include alocări pentru acest flux de energie. În octombrie, autoritățile din Abhazia au solicitat furnizarea gratuită de energie electrică din partea Rusiei pentru anul 2025, dar nu au primit un răspuns.
Relațiile dintre Abhazia și Rusia au suferit o deteriorare după ce autoritățile separatiste, sub presiunea protestelor interne, au refuzat să ratifice un acord de investiții cu Moscova. La 6 decembrie, autoritățile din Abhazia au anunțat oprirea aproape completă a finanțării din partea Rusiei.
Sursa poza: BBC