Prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, a anunțat sâmbătă implementarea unei interdicții de un an asupra platformei TikTok, acuzând aplicația deținută de compania chineză ByteDance de incitare la violență, în urma unui incident tragic care a șocat țara. Un elev de 14 ani a fost înjunghiat mortal luna trecută de un coleg, ceea ce a stârnit un val de îngrijorare cu privire la influența rețelelor sociale asupra tinerilor.
„Pentru un an, TikTok va fi complet interzis în Albania. Nu va mai fi accesibil nimănui,” a declarat Rama. Premierul a condamnat rețelele sociale, în special TikTok, pentru alimentarea unui climat de violență în rândul tinerilor și a evidențiat impactul negativ asupra societății.
Potrivit presei locale, tragedia a fost precedată de certuri între cei doi adolescenți pe rețelele sociale. După incident, videoclipuri postate pe TikTok ar fi încurajat sprijinul pentru actul violent, alimentând și mai mult tensiunile. „Problema reală nu sunt copiii noștri, ci noi, societatea noastră. Problema este TikTok și toate celelalte platforme care ne iau copiii ostatici,” a subliniat Rama.
Într-un răspuns oficial, TikTok a solicitat „clarificări urgente” din partea guvernului albanez în legătură cu acest caz. Compania a afirmat că nu există dovezi care să arate că făptuitorul sau victima dețineau conturi pe TikTok. În plus, TikTok susține că videoclipurile menționate de autorități au fost, de fapt, postate pe o altă platformă.
Interdicția TikTok în Albania urmează să intre în vigoare la începutul anului viitor. Pe lângă această măsură, autoritățile albaneze au intensificat prezența poliției în școli și au încurajat o cooperare mai strânsă cu părinții, ca parte a unui pachet de măsuri menite să protejeze elevii.
Problema utilizării rețelelor sociale de către copii a devenit o temă de dezbatere în numeroase țări europene. State precum Franța, Germania și Belgia au introdus restricții privind accesul tinerilor la astfel de platforme, încercând să minimizeze riscurile asociate. În acest context, viitoarea președinție poloneză a Consiliului Uniunii Europene a inclus sănătatea mintală a copiilor și adolescenților în raport cu utilizarea rețelelor sociale printre prioritățile sale.
Această inițiativă reflectă o preocupare tot mai mare la nivel european privind siguranța digitală și impactul rețelelor sociale asupra generațiilor tinere.
Sursa foto: tiranapost.al