Home » China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume

China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume

Barajul va fi situat în partea inferioară a râului Yarlung Zangbo și este estimat să producă anual 300 de miliarde de kilowați-oră de electricitate

by George C.

China a dat undă verde construcției celui mai mare baraj hidroenergetic din lume, inițiind un proiect ambițios pe marginea estică a platoului tibetan, care ar putea avea un impact asupra milioanelor de oameni din aval, în India și Bangladesh. Barajul va fi situat în partea inferioară a râului Yarlung Zangbo și este estimat să producă anual 300 de miliarde de kilowați-oră de electricitate, conform unei evaluări realizate de Power Construction Corp din China în 2020. Acest lucru ar însemna o capacitate de peste trei ori mai mare decât cea a Barajului Trei Chei, actualmente cel mai mare din lume, aflat în centrul Chinei.

Proiectul va contribui semnificativ la îndeplinirea obiectivelor de vârf de carbon și la atingerea neutralității emisiilor de carbon a Chinei, având în același timp potențialul de a impulsiona industrii conexe, cum ar fi ingineria, și de a crea locuri de muncă în Tibet, conform agenției de presă Xinhua. O parte din râu urcă dramatic la 2.000 de metri pe o distanță de 50 km , oferind nu doar un potențial hidroenergetic vast, ci și provocări inginerești unice.

Cheltuielile pentru construcția barajului, inclusiv costurile de inginerie, vor depăși, de asemenea, cele ale Barajului Trei Chei, care a avut un cost de 254,2 miliarde de yuani (34,83 miliarde de dolari). Aceasta a inclus relocarea a 1,4 milioane de persoane afectate, iar suma cheltuită a fost de peste patru ori mai mare decât estimarea inițială de 57 de miliarde de yuani.

Autoritățile nu au comunicat câte persoane vor fi strămutate în urma proiectului din Tibet și cum va afecta acesta ecosistemul local, unul dintre cele mai bogate și diverse de pe platou. Cu toate acestea, oficialii chinezi afirmă că proiectele hidroenergetice din Tibet, care ar deține mai mult de o treime din potențialul de energiei hidroelectrice al Chinei, nu ar avea un impact semnificativ asupra mediului sau asupra alimentării cu apă în aval.

India și Bangladesh și-au exprimat, totuși, îngrijorările legate de baraj, subliniind că proiectul ar putea afecta atât ecologia locală, cât și debitul și cursul râului în aval, inclusiv în statele Assam și, în cele din urmă, în Bangladesh. China a început deja să genereze hidroenergie în partea superioară a râului Yarlung Zangbo, care curge de la vest la est în Tibet, și are în plan mai multe proiecte în amonte.

Sursa foto: scmp.com/news/china/science/

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!