Fostul ministru al justiției și șef al Serviciului de Securitate și Informații al Republicii Moldova, Vitalie Pîrlog, care a ocupat până la începutul anului 2022 funcția de președinte al Comisiei pentru Controlul Dosarelor Interpolului, este principalul suspect într-un caz amplu de corupție internațională. Potrivit agenției Bloomberg, Vitalie Pîrlog și complicii săi au fost implicați într-o schemă care a permis eliminarea Notificărilor Roșii pentru persoane căutate pentru infracțiuni grave, în schimbul unor sume mari de bani.
Conform articolului, Pîrlog a exploatat o lacună pe care chiar el ar fi introdus-o în structura Interpolului în 2017. Aceasta prevedea suspendarea automată a Notificărilor Roșii pentru persoanele care primeau statutul de refugiat. Din toamna anului 2022, Pîrlog și complicii săi ar fi utilizat această prevedere pentru a ajuta 26 de persoane urmărite internațional să obțină azil în Moldova, printre care se numărau un bancher rus, fiul unui fost prim-ministru al Kârgâzstanului și mai mulți cetățeni chinezi.
Schema ar fi funcționat astfel: depunerea cererilor de azil, suspendarea Notificărilor Roșii, confirmarea documentelor.
Suspecții au solicitat azil în Republica Moldova prin declarații redactate de Pîrlog și un avocat moldovean. Aceste declarații, similare ca format și conținut, au fost găsite în timpul unei percheziții la domiciliul lui Pîrlog. Conform politicii implementate în timpul mandatului lui Pîrlog, odată ce o țară acorda statutul de refugiat, Interpol suspenda notificările respective. Serviciul de Migrație din Moldova, condus de un alt asociat al lui Pîrlog, a confirmat validitatea cererilor de refugiat, deși acestea nu au fost procesate conform procedurilor obligatorii.
Conform anchetatorilor, Vitalie Pîrlog și complicii săi ar fi câștigat zeci de milioane de dolari din această schemă. Clienții lor erau persoane urmărite pentru infracțiuni precum fraudă financiară și trafic de droguri. Operațiunea a funcționat aproximativ șase luni, până la începutul lui 2023, când Interpol a descoperit neregulile și a inițiat o anchetă oficială.
În noiembrie, autoritățile din Republica Moldova au confiscat casa și alte proprietăți ale lui Pîrlog. Nici Pîrlog, nici avocatul său nu au răspuns solicitărilor de comentarii ale jurnaliștilor. Se pare că acesta a fost citat pentru audieri, dar nu s-a prezentat.
Pîrlog a avut o ascensiune rapidă în funcții de conducere, după ce s-a alăturat Interpolului în 2016 și a devenit președintele CCF. A ocupat, de asemenea, poziții cheie în administrația prezidențială și Ministerul Justiției din Republica Moldova. După ce a părăsit Interpolul în aprilie 2022, el ar fi început să proiecteze această schemă de corupție.
Anchetatorii Interpol continuă să investigheze acest caz, care dezvăluie nu doar o rețea de corupție internațională, ci și utilizarea unor mecanisme legale pentru protejarea infractorilor. Potrivit surselor, cererile de eliminare a Notificărilor Roșii au continuat să fie depuse până în februarie 2024, în timp ce ancheta avansa.
Sursa foto: ipn.md