Home » SUA au impus sancțiuni împotriva liderului informal al Georgiei

SUA au impus sancțiuni împotriva liderului informal al Georgiei

by Gabriela Taranu

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva lui Bidzina Ivanișvili, fondatorul și președintele de onoare al partidului de guvernământ Visul Georgian, precum și fostul prim-ministru al țării. Ivanișvili este inclus pe lista Oficiului pentru Controlul Activelor Străine (OFAC), potrivit site-ului Departamentului Trezoreriei SUA.

Toate bunurile lui Ivanișvili care se găsesc în Statele Unite sau sub controlul cetățenilor americani vor fi înghețate. Decizia vine după ordinul executiv al președintelui Joe Biden din aprilie 2021, care vizează persoanele care subminează instituțiile democratice, încalcă drepturile omului și se implică în corupție internațională.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a explicat că Ivanișvili, prin activitățile sale, subminează viitorul democratic și euro-atlantic al Georgiei în interesul Rusiei. „Acțiunile lui Bidzina Ivanișvili și ale partidului Visul Georgian au afectat instituțiile democratice, au contribuit la încălcarea drepturilor omului și au limitat libertățile fundamentale în Georgia. Aceste acțiuni au slăbit aspirațiile poporului georgian pentru un viitor euro-atlantic, așa cum se reflectă în Constituția Georgiei”, a spus Blinken într-un comunicat.

Potrivit șefului Departamentului de Stat, ca urmare a acțiunilor lui Ivanișvili, Georgia s-a trezit vulnerabilă în fața Rusiei, care a ocupat mai mult de 20% din teritoriul țării. Blinken a condamnat, de asemenea, represiunea brutală împotriva protestatarilor, mass-media, activiștilor pentru drepturile omului și opoziției.

Bidzina Ivanișvili este considerată cea mai bogată persoană din Georgia. Forbes îi estimează averea netă la 4,9 miliarde de dolari. Și-a început să-și construiască cariera și capitalul în anii 1990 în Rusia. În 2012, a fondat partidul Visul Georgian și a ocupat funcția de prim-ministru al țării din octombrie 2012 până în noiembrie 2013.

La sfârșitul lunii octombrie, în Georgia, după alegerile parlamentare, în care partidul Visul Georgian a câștigat, primind 53,93% din voturi, au început protestele. Protestele au escaladat pe 28 noiembrie, când premierul și liderul partidului Irakli Kobakhidze a anunțat suspendarea negocierilor de aderare la UE până în 2028 și refuzul asistenței financiare europene.

Poliția i-a dispersat pe protestatari folosind măsuri dure. Președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, a condamnat acțiunile poliției, comparându-le cu represiunile rusești și a cerut ca responsabilii să fie aduși în fața justiției. „Violența împotriva civililor este inacceptabilă și amintește de metodele folosite în Rusia”, a spus ea.

Pe fondul protestelor, cinci ambasadori georgieni au demisionat, iar peste 135 de diplomați au semnat o scrisoare deschisă prin care condamna acțiunile autorităților. Unele universități și școli au intrat în grevă, oprind cursurile. Lituania, Letonia, Estonia și Ucraina au impus anterior sancțiuni împotriva lui Ivanișvili și a conducerii Ministerului Afacerilor Interne din Georgia pentru suprimarea protestelor.

Sursa poza:emerging-europe.com

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!