Home » Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului în procurarea gazului

Tiraspolul refuză ajutorul Chișinăului în procurarea gazului

by Gabriela Taranu

Concernul rus Gazprom a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, sistează complet livrările de gaze naturale către Republica Moldova, invocând „neachitarea sistematică a datoriilor” de către compania Moldovagaz. Partea rusă pretinde achitarea datoriei acumulată pentru consumul gazului rusesc de către malul drept al Nistrului în sumă de peste 700 mln. de dolari, datorie contestată de Chișinău. În schimb, Gazprom nu a invocat ca pretext pentru sistarea gazului necesitatea achitării datoriei acumulate de Transnistria, care se cifrează la miliarde de dolari.

Amintim că Moldovagaz reprezintă o companie deținută de Gazprom în proporție de 50% din acțiuni, Agenția proprietății publice de pe lângă Ministerul Economiei al Republicii Moldova deține 35,33% din acțiuni, Comitetul de administrare a proprietății Transnistriei 13,44% din acțiuni, restul acționarilor având cote mai mici de 5%.

Pe parcursul anilor, Gazprom a deținut monopolul în furnizarea gazului către Republica Moldova prin intermediul companiei sale fiice Moldovagaz, ultima, la rândul său, distribuia o parte din gazul primit din Rusia către Transnistria prin intermediul companiei „Tiraspoltransgaz” controlată de regimul secesionist din raioanele din stânga Nistrului. Corespunzător, Chișinăul achita către Moldovagaz doar prețul gazului consumat pe malul drept, pe când  Tiraspolul nu achita gazul rusesc primit prin compania „Tiraspoltransgaz”, datoria acumulată ajungând la aproape 12 mlrd. de dolari și fiind cuantificată în contul companiei Moldovagaz.

Începând cu decembrie 2022, întreg volumul micșorat de gaze furnizat de Gazprom pentru Moldovagaz, de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, a fost direcționat de către Chișinău către regiunea transnistreană, care a continuat să nu achite prețul gazului primit.  În schimb, gazele pentru consumatorii de pe malul drept au fost achiziționate de pe piețele regionale și europene de o nouă companie înregistrată la Chișinău, „Energocom” .

La moment Republica Moldova dispune de suficiente rezerve pentru a acoperi consumul pe malul drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025. Pe când regiunea transnistreană controlată de regimul secesionist de la Tiraspol a intrat într-o comă energetică. În aceste condiții, după ce Gazprom a sistat furnizarea de gaz către Republica Moldova cu începere din 1 ianuarie, companiile „Moldovagaz” și „Energocom” au anunțat că sunt dispuse să ajute „Tiraspoltransgaz” – firmă ce transporta gazul rusesc către Transnistria secesionistă, în organizarea achiziției de gaze pe orice platformă europeană. Firesc, aceste achiziții pot fi operate doar pe baza condițiilor de piață pentru a asigura locuitorii din stânga Nistrului cu resurse energetice în actuală situație de criză.

Însă, în răspunsul trimis pe 2 ianuarie și relatat de IPN, autoritățile transnistrene au respins oferta, susținând că aceasta ar implica achiziționarea de gaze la prețuri „mai mari și instabile”. Tiraspolul a mai declarat că se așteaptă ca Gazprom-ul rus să reia livrările de gaze conform contractului care expiră în 2026, transmite Știri.md. În condițiile când Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc prin teritoriul său, Gazprom poate livra gaz în Transnistria prin ruta din Turcia numai dacă acceptă în continuare să livreze gaz gratis Tiraspolului.

Și oficialitățile de la Chișinău au anunțat că gazele naturale pot fi livrate prin diverse rute alternative de transport până la hotarul Republicii Moldova, pe baza unui acord de agenție cu „Tiraspoltransgaz”. Însă Tiraspolul învățat de decenii să nu achite volumul de gaz rusesc primit ca ajutor economic de la Moscova pentru regimul separatist, astăzi nu dispune de resurse financiare pentru a procura gaz la prețul de piață. În aceste condiții, în zona secesionistă transnistreană a Republicii Moldova este în plină desfășurare  criza energetică, care rapid ia proporțiile unei crize umanitare profunde.

După părerea mai multor experți, Rusia este dispusă să sacrifice interesele populației Transnistriei separatiste, provocând în regiune un dezastru umanitar, vina pentru care o va pune pe umerii Chișinăului cu scopul de a influența rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova din acest an.

Sursa poza: tacowitte, Flickr, Wikimedia Commons

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!