Ministerul de Finanțe sirian a interzis importul de bunuri din Rusia, Iran și Israel, relatează Al Araby. Produsele din țările specificate vor fi confiscate. În același timp, un embargo asupra importului de mărfuri israeliene este în vigoare în Republica Arabă de mulți ani. Publicația notează că, după răsturnarea președintelui Bashar al-Assad, în Siria au început să sosească mărfuri importate: apă îmbuteliată turcească, produse alimentare saudite, ciocolată americană Twix și Snickers și băuturi Pepsi au apărut în magazinele din capitala țării, Damasc.
În acest context, noile autorități au permis efectuarea decontărilor financiare în dolari și au aprobat taxe vamale uniforme, reducându-le cu 50-60%. S-a remarcat că acest lucru va facilita importul de materii prime pentru a sprijini producătorii locali și va stimula industria. Decizia a urmat o hotărâre care interzicea cetăţenilor iranieni şi israelieni să intre în Siria. Această măsură nu se aplică însă rușilor.
La începutul lunii ianuarie, Statele Unite au anunțat o ridicare temporară a restricțiilor privind anumite tranzacții financiare cu instituțiile guvernamentale siriene, plăți pentru resurse energetice și transferuri prin Banca Centrală a țării, cu excepția oricăror tranzacții în interesul Rusiei sau Iranului. Între timp, ministrul adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, și-a declarat că este pregătit să ia în considerare cererea Siriei de a adera la BRICS dacă noile autorități ale țării o confirmă.
În același timp, Rusia a suspendat aprovizionarea cu grâu către Siria din cauza incertitudinii cu privire la noul guvern și a întârzierilor în plăți, au declarat surse pentru Reuters. O sursă RBC de la piața de cereale a confirmat acest lucru, explicând că în prezent „nu există cu cine să interacționeze” în republică. La rândul lor, noile autorități siriene încă continuă să nu permită Rusiei să scoată armele și echipamentele militare din portul Tartus, unde se află singura bază străină a Marinei Ruse. Navele ruse plutesc în apropiere de acest port de aproape două săptămâni.
Potrivit imaginilor din satelit de la Maxar, în urmă cu mai bine de 10 zile, personalul militar rus a adus o cantitate semnificativă de echipamente în port – peste 100 de camioane și, de asemenea, au demontat radare de apărare aeriană. Totuși, toate acestea sunt blocate acolo și nu se mută la chei. Singura modalitate de evacuare a oamenilor și a echipamentelor rămâne baza aeriană Khmeimim, unde zboară regulat avioanele ruse.
Flota rusă și-a părăsit baza din Tartus la începutul lunii decembrie, la scurt timp după ce rebelii sirieni conduși de grupul islamist Hayat Tahrir al-Sham au lansat o ofensivă asupra Damascului care a pus capăt celor aproape un sfert de secol de guvernare a lui Assad. Președintele înlăturat a fugit în Rusia, unde a primit azil. Mohammed al-Bashir a devenit șeful interimar al guvernului și va rămâne în această funcție până la 1 martie. Kremlinul negociază cu noile autorități cu privire la menținerea bazelor sale în țară. Sursele Moscow Times au admis retragerea completă a Rusiei din Siria odată cu pierderea portului Tartus și a bazei aeriene Khmeimim.