Home » China cere reducerea arsenalului nuclear al Rusiei și SUA

China cere reducerea arsenalului nuclear al Rusiei și SUA

by Gabriela Taranu

China a solicitat reducerea arsenalului nuclear al Rusiei și Statelor Unite, conform unei declarații a Ministerului chinez de Externe. Acest anunț a venit ca răspuns la propunerea fostului președinte american Donald Trump de a iniția negocieri trilaterale între Moscova, Beijing și Washington privind dezarmarea nucleară.

Ministerul chinez de Externe consideră că atât Rusia, cât și SUA trebuie să-și reducă numărul de focoase nucleare și purtătoare ale acestora pentru ca dialogul să poată începe. „Cele două puteri nucleare cu cele mai mari arsenale trebuie să-și îndeplinească cu fidelitate responsabilitățile speciale în materie de dezarmare nucleară”, a declarat Ministerul, citat de AFP.

Oficialii chinezi au subliniat că Rusia și Statele Unite trebuie să „reducă semnificativ arsenalele nucleare pentru a crea condițiile necesare ca și alte state dotate cu arme nucleare să se alăture procesului de dezarmare”.

Propunerea a fost formulată în contextul declarațiilor lui Donald Trump la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde acesta a subliniat importanța unei „denuclearizări” prin negocieri trilaterale. Președintele rus Vladimir Putin a reacționat, sugerând că „problemele de stabilitate strategică” ar putea reprezenta un punct de contact în relația cu noua administrație americană, propunând o întâlnire pentru discuții.

Potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), în 2024, Statele Unite dispuneau de 3.708 focoase nucleare utilizabile, în timp ce Rusia deținea 4.380. China avea 500 de focoase nucleare, număr care a crescut cu 90 în ultimul an, plasând Beijingul pe primul loc la ritmul de creștere al arsenalului nuclear. Franța (290 de focoase) și Marea Britanie (225 de focoase) se află, de asemenea, în topul statelor nucleare.

Rusia și SUA, care dețin mai mult de 90% din arsenalul nuclear mondial, sunt limitate de tratatul bilateral START-3, semnat între Barack Obama și Dmitrii Medvedev în 2010 și ulterior extins de Vladimir Putin și Joe Biden. Acest tratat limitează numărul de focoase nucleare desfățurate la 1.550 per parte. Totuși, în 2023, Rusia și-a suspendat participarea la tratat și a interzis inspecțiile americane la instalațiile sale nucleare, iar în 2024, potrivit Departamentului de Stat al SUA, Moscova ar putea depăși ușor limita impusă de acord.

Related Articles

Leave a Comment

error: Continutul este protejat de drepturile de autor!!